Какво да четем? - Иън Макюън и "Черните кучета"

08.10.2015
Снимка 1

Иън Макюън, "Черните кучета", изд. Колибри, 2015

На 12 октомври 2015 излиза от печат "Черните кучета", подписан от автора на "Събота" и "Изкупление". Преводът е в актива на Огняна Иванова.

"Черните кучета" (съвременна европейска проза, 232 стр., 15 лв.) е историята на Джун и Бърнард, разказана от зет им Джереми. Джун и Бърнард се влюбват един в друг, преживяват заедно войната, членуват в Комунистическата партия, напускат я разочаровани, женят се, раждат си деца, разделят се завинаги и... се обичат завинаги. Разделят се поради непреодолимите си идейни различия.

Джун: Човешката природа, човешкото сърце, духът, душата, самото съзнание – наречи го както желаеш, – в крайна сметка това е единственото, с което разполагаме. То трябва да се развива и да се разширява. Без революция във вътрешния ни живот всичките ни големи планове се обезсмислят.

Бърнард: Колкото до вътрешния живот, опитай се да постигнеш нещо от казаното на празен стомах. Или ако няма чиста вода за пиене. Или ако делиш стая с още седем души. Както виждаш от начина, по който се развиват нещата на тази пренаселена малка планета, на нас наистина ни трябват идеи, и то не какви да е, а много добри идеи!

А ето какво казва пак Джун по повод на зловещите кучета, които среща в планината и които променят живота й: Злото, за което говоря, живее във всеки от нас. То обсебва индивида, личния живот, семейството... А после, когато се появят подходящи условия, в различни държави и по различно време изригва ужасна жестокост, насочена срещу живота, и човек се изумява от дълбоката омраза, която изпитва. Подир това омразата отново се спотайва в очакване на своя час. Тя е нещо, което живее в сърцата ни...

Поредната възхитително издялана творба на един от колосите на съвременната литература.

 

КОЙ Е?

Иън Макюън

Освен като един от най-добрите британски автори, Иън Макюън е известен и със силно ангажираното си социално присъствие. В позициите му се откроява дълбок хуманизъм, който вижда в свободата най-висше благо. Най-награждаваният английски писател (и безспорно един от най-талантливите европейски творци) е автор на десетина романа, сред които "Почивка в чужбина", "Дете във времето", "Невинният", "Черните кучета" и "Неумолима любов".

 

Откъс от книгата в "Диаскоп" тук

Още за книгата на сайта на изд. Колибри тук

 


 

редактор: Христина Мирчева