Езотерични пейзажи на Цветана Гумеля в галерия "ХебросАрт"

19.10.2015
Снимка 1

Скъпи приятели, галерия ХебросАрт има изключителното удоволствие да Ви покани на изложба живопис "Езотерични пейзажи II" на Цветана Гумеля на 23 октомври, петък, от 18.00 в клуб галерия ХебросАрт на ул. Сан Стефано 54, Пловдив


Появилият се през Ренесанса като самостоятелен жанр пейзаж, отдавна е излязъл от рамките на добросъвестното претворяване на природата със средствата на изобразителното изкуство. Днес той варира в доста широки граници от фотореалистични до почти абстрактни творби и сякаш е по-скоро настроение, внушение и дори - защо не? - ЕЗОТЕРИКА. Един своеобразен триумф на безсмъртния дух над тленната материя.

Цветана Гумеля ни споделя своите немислими гледни точки и доказва, че художникът не е просто възторжен или критичен наблюдател. Доверява ни една обърната представа за уж добре познатия ни свят. Тук небето е нажежено, а теренът въздушен. Понякога този въздух тежи като камък над прозрачната до призрачност земя. Виждаме орнаментика от далечни екзотични страни, темпераментна, ритмична и невъобразимо загадъчна като образната писменост на изчезнала цивилизация. Или като нотопис на музика от тайните дълбини на далечна галактика. Нещо като минало и бъдеще...или като спомен от бъдещето.

А всъщност сигурни ли сме, че морето е синьо?

Очакваме Ви!

информация: Таня Банкова, галерия "ХебросАрт", Пловдив

 


 
редактор: Христина Мирчева