Денчо Владимиров: "Новите приключения на слоганиста"

18.10.2015
Снимка 1

Работата на слоганиста е много отговорна, ето някои оригинални градски фирми, свидетелстващи за визията на страната ни пред света: тенекеджийница "Тишина", ресторант "Рамазан", вегетарианска гостилница "Шопар", шивашко ателие "Голтак", месарски магазин "Пости", бар "Непорочност" и др.                                   

Все съм смятал,че медиите са велика сила, но не и чак дотам ,че само за броени часове след публикацията ми "Как станах слоганист", да придобия и световна известност. Така е, когато човек публикува в световни медии като "Диаскоп Комикс" . (Д.В.)

На пощата си получих молба от турския бизнесмен  Кебапооглу да му съчиня рекламен слоган за произвежданите от фирмата  му "Тава  енд  Буркан къмпани" баклава и шербет.

Напрегнах главата си да изровя от  съзнанието си  няколкото турски думи, които научих като войник в миналото в ротата от няколкото турчета в нея и му изпратих победния за шербета и баклавата му слоган. И му написах, че с този слоган ще покори целия свят и ще измести от пазара с шербета си известните западни напитки, с чиито имена ни надуват главите всеки ден от телевизии и радиа, а също така ще превърне баклавата си в основна храна за човечеството .

Слоганът е кратък :

   Пийте с кеф шербета баш
   на Кебапооглу аркадаш !
   Юруш , аферим и евала
   и на неговата баклава!
 

За благодарност получих светкавично съобщение от господин Кебапооглу , че ми израща сто кила баклава и сто литра шербет, скрити във вагон с турски праз за наш супермаркет.

После заваляха съобщения и от далечни краища.

Грузински бизнесмен ми поръча да направя слоган за виното му "Суакацвили" .

Не са забавих и слоганът полетя като орел към Кавказ:

   И африкански крокодил
   в радост ще зацвили,
   след чашка руйно "Суакацвили"!
 

Грузинският бизнесмен ми изпрати 50 литра в рог от кавказки овен - гигант, заедно с бидон минерална вода "Боржоми", да си разреждам виното, защото, според неговото описание, то било толкова гъсто, че понякога се е налагало да го разрязва с кавказкия си меч.

Някъде от далечен Сибир, от тундрата, ми се обади някакъв ... партиен секретар и ми поръча да направя слоган за продукцията от развъдни елени на компанията "Ленинский Олень".  В неговия край , поради труднодостъпната местност перестройката на Горбачов още не е могла да пристигне и там още я карали със съветска власт. Напънах се и съчиних слоган и на руски език :

 

     Я другой такой страны не знаю
     ни в тьомна ночь, ни в светлий день ,
     где так вольно дышит и препускает
     наш славный Ленинский олень! 
 

"ОГРОМНОЕ СПАСИБО, ТОВАРИЩ !" - ми отговориха  от "Ленинский олень" и ми изпратиха грамота , с която ме обявяваха за Герой на социалистическия труд на тундрата и ме награждаваха със стадо елени за лично ползване, което трябвало да отида и да си подкарам  в братска България , заедно с Мис Тундра.

Последва молба за слоган и от водача на камилски керван Ел Рашид Кавърма ибн Салам Ашуре Садам:

"Салам алейкум, ми пишеше той по есемес, драсни ми рекламен слоган за моя камилски керван, първенец в цяла Сахара. Всичко си имаме, само слоган си нямаме. Хайде, да те видя какъв си имиджмейкър и майстор на слоганите ..."

Видях се в чудо. В училищата  наистина учих  руски, френски, немски, английски (местех се в различни училища заради буен характер), но виж, арабски никъде не учеха тогава в България, така че от този език знаех само няколко думи: арабия (за добър човек и  ръководител ), аман, Нил, камила, Сахара и Садам Хюсеин. Но изход винаги се намира. И скоро му изпратих слогана  :

 

  Аман -аман
  ще е всеки
  на света керван,
  ако не води го
  Ел Рашид Садам !
 

Скоро получих отговора  от Сахара, където камилите му са били на тренировъчен лагер (като българските национали по футбол). Той ми съобщи, че ми изпраща заради войните в Близкия изток заобиколно през Мексико двадесет меха, пълни с вода от един сахарски оазис, която по чистота нямала нищо общо с тази, което сме пиели в българските градове и  която неговите камили биха повърнали веднага още след първата глътка и незабавно биха потърсили лекарска помощ и завели дело в Страсбург.

Славата ми изглежда бе облетяла целия африкански континент, защото получих поръчка за слоган и от един шейх, някакъв ибн ел Салман  Диван, според когото харемът му бил с най-хубавите мацки на света и затова му трябвал един рекламен слоган - хем за него, хем за харема.

За харемите нямах никаква представа за административно  им устройство, само се досещах каква основна дейност протича там нощем, от страна на шейха и даваните нощни дежурства от местния многолюден женски колектив. Но седнах и направих и този слоган:

 

  Най- страстна на света поема
  се пише всяка тъмна нощ в харема ...
  Колкото са на небето звездите,
  толкова са на Салман Диван жените !
 

Шейхът остана страшно доволен и ми съобщи по една от социалните мрежи, че ми изпраща като подарък  самолет, заедно с пет от по-малко използваните си съпруги... Още разбрах и че ще ме предложи за Нобеловата награда за  литература  и се надява догодина да  си я получа. След което ще ме очаква да отида и да прекарам почивката си  в неговия  харем, защото, както ми призна той, друго е някой да ти се притече на помощ в харема, особено ако  е от България,  където мъжете са известни по света като джигити в любовта и най-многолюдният харем не може да ги затрудни в обслужването …

Но дотук бяха моите приключения на слоганист.

Една сутрин си купувах баничка от кварталната ни еврофурна, когато зад мен забелязах мъж с калкулатор в ръка, който светкавично се наведе и прибра захвърлената от мен касова бележка за покупката на баничката.

-Това пък какво е ?- втрещих се аз - Защо ми прибрахте касовата бележка?

Мъжът с калкулатора с твърд тон ми каза:

-Аз съм от данъчното, получихме там сигнали от Ваши най-близки колеги, съседи, приятели, че сте част от сивата икономика и забогатявате от някакви ... слъгъни. Абе то, че от послъгвания се забогатява нелегално вече от самия изгрев на демокрацията ни е ясно, но Вие, господине, сам сте си признали публично, че в джоба ви влизат всеки ден много, много пари и вече щели сте да си купувате и банка ...

-Че къде съм признал това !?- втрещих се аз .

-Ами в медиите, бе, данъчно задължений господине, в направени от Вас  пълни самопризнания под заглавие "Как станах слоганист", ние четем и следим всичко. Самопризнанията Ви, за Ваш лош късмет, са качени и на една от социалните световни медии,така че няма къде да мърдате. Затова сега аз съм прикрепен към Вас да следя за всяка Ваша покупка и при доказано  забогатяване, неотговарящо на получавани законно от Вас доходи, ще Ви пратим в затвора, там вече лежат стотици хиляди забогатели през прехода българи с недоказани доходи ...

-Абе, господин данъчен, за какви самопризнания ми дрънкате! - възнегодувах аз -Това, че получавам пари от слогани съм го написал във фейлетон, това е художествена измислица, не сте ли го учили в училище, или на този урок сте избягали от час?

- Вие тези увъртания за разни художествени измислици ги забравете и ...умната!  Помнете, че живеете във финансово най-дисциплинираната страна в света, не чувате ли какво казва премиерът всеки ден ? Онзи ден даже ни даде за челен пример на американците, направи им един вид другарска забележка, финансово да се дисциплинират като нас, българите, дето все още са останали живи тук-таме… Ние, данъчните сме за това, да бдим такива като Вас да не забогатяват незаконно от слъгани. Така ще счупим гръбнака на престъпността ! Оле!

Ето на това място от дългия си кошмарен сън се събудих.

След което се отказах веднъж завинаги от писане на слогани, а така и от Нобеловата награда, която вместо мен може да получи Порошенко.

Отказах се, защото в държава като нашата днес, е напълно възможно този, данъчният от съня ми, изведнъж да се покаже и извън него.

 

илюстрация: ©Георги Чепилев

 


 

редактор: Христина Мирчева