Юбилейна изложба на Димитър Киров в Градска художествена галерия, Пловдив

21.10.2015
Снимка 1

Градска художествена галерия - Пловдив ви кани на официалното откриване на „Юбилейна изложба на Димитър Киров” на 26 октомври 2015 г. (понеделник) от 18 ч. в Зали за временни изложби, ул. "Княз Александър I" № 15, Пловдив. Експозицията е посветена на 80 години от рождението на художника Димитър Киров и е организирана със съдействието на Община Пловдив и Русалия Кирова. Ще бъдат представени живописни творби и няколко мозайки от различни периоди, собственост на Градска художествена галерия, Русалия Кирова и художествени галерии от страната.

Пресконференцията за изложбата ще бъде на 26.10.2015 г. от 11 ч. в Зали за временни изложби, ул. "Княз Александър I" № 15, Пловдив.

За Димитър Киров

Роден на 20 май 1935 година в Истанбул, Турция. Починал на 23 октомври 2008 в София. През 1959 год. Завършва Художествената академия “Николай Павлович”, специалност „Монументална и декоративна живопис” при проф. Богданов. Твори в областта на живописта и монументалното изкуство (фрески, мозайка, сграфито). 

От 1973 г. до 1975 г. Димитър Киров е председател на градския съвет за изкуство и култура гр. Пловдив. От 1968 г. до 1985 г. ДиКиро е член на ръководството на Съюза на българските художници. От 1970 г. до 1976 г. и от 1986 г. до 1989 г. – секретар по творческите въпроси на Пловдивския отдел на Съюза на българските художници, а през 1987 г. – председател на държавната комисия по изобразително изкуство. Димитър Киров е съпричастен към събитията, които засягат пряко не само художническото съсловие, но и неговите съграждани. През на 23 март 1983 година той става един от учредителите на новото читалище към етнографския център „Възраждане”. Общината се допитва до него за важни градоустройствени решения и той допринася за съхраняване колорита на древния град Пловдив. През 1984 година е удостоен със званието „Почетен гражданин на Пловдив”.

Избрани награди и почетни титли:

1967 - Наградата на София
1967 - Голямата награда “Пловдив”
1970 - I-ва награда за Фреска - В Пловдив, Концертна зала
1972 - I-ва награда на Дружество на художниците от Южна България
1976 - I-ва награда на Дружество на художниците от Южна България
1981 - I-ва награда “Владимир Димитров-Майстора “ за цикъла “ Воините на Самуил”
1982 - I-ва награда на Спортната Федерация БСФС
1983 - I-ва награда за портрет “Захари Зограф”, България
1985 - Втора награда на Националната изложба, България
1986 - Голямата награда “Златю Бояджиев”, България
1987 - Наградата на Плевен
1974 - Държавно звание “Удостоен художник”
1985 - Държавно звание “Народен художник”
1987 - Вписан в Brockhaus Enzyklopädie, упълномощена да представлява Ника-Kей художниците, Япония
1997 - Кавалер на почетния легион на Франция за култура
2000 - Почетен гражданин на гр. Плевен
2000 - Сребърен медал от Папа Йоан Павел II
2005 - Орден “Св. св. Кирил и Методий” с огърлие
 

Димитър Киров е: Гражданин на България: циник - естет; опозиционер – като всеки приличен интелектуалец; пушач на лула и пури - закоравял; къркач – непоправим; ценител на женската красота – и на всяка друга; старец – с младежки дух и все по-младежко изкуство; почетен гражданин на десетина града; обожаван - и ненавиждан, като всеки пророк в собственото си село България. Гражданин на света: франкофон, кавалер на почетния легион на Франция, почитан в Токио, Сенегал, Истанбул, Атина, Москва, Ереван, Рим, Париж – любимец в заведенията от Монмартър и другаде по света, скитник – по неутъпканите за българско изкуство творчески пътища на Европа, Азия, Африка. Влюбен – в Стария град на Пловдив, в своите картини и в своята муза – Русалия. Медалист - с български, френски и папски отличия. Художник – неизменен провокатор, екзалтиращ публиката с взрива от цветове в своята живопис, във фреските, мозайките, сграфитата пръснати в България и по света.

Произведения на Димитър Киров се намират в музеи и частни сбирки както в България, така и по целия свят: Националната галерия по изкуствата в София, градските художествени галерии в България, Колекция на Ватикана, Държавен Ермитаж, Санкт Петербург, Русия, Чешка национална галерия, Прага, Национална галерия в Дрезден, Германия, Музей на съвременното изкуство – Фукуяма, Колекция "Спарбанк", Стокхолм, Швеция, Колекция “Иш банкъсъ”, Истанбул, Турция, Музей на съвременното изкуство в Мюнхен, Германия, Колекция на община Висбаден, Германия, Колекция “Питър Лудвиг” , Кьолн, Германия, Колекция на община Окаяма, Япония, Колекция на международното изкуство, Токио, Япония, Музей на Пушкин, Mосква, Русия, Държанта галерия, Ереван , Армения, Държавна галерия, Тбилиси, Грузия, Колекция на българското посолство в Токио, Япония, Колекция "Пина", Пирея, Гърция, Колекция на  Франсоа Митеран, Франция, Колекция на Марио Скареш и други частни Колекции в България, Франция, Италия, Испания, Белгия, Холандия, Дания, Швеция, Германия, Швейцария, Канада, САЩ, Мексико, Венецуела, Япония, Русия, Гърция, Кипър, Турция и др..

Източник: http://dikiro.eu/

 

информация: Градска художествена галерия, Пловдив

 


 

редактор: Христина Мирчева