ИК "Жанет 45" представя: Израелската писателка Цруя Шалев и романа "Любовен живот"

04.11.2015
Снимка 1
Един от двайсетте най-добри романа, написани през последните четиридесет години. ~ Der Spiegel
 
Приветстван от Tel Aviv като „един от най-вдъхновените романи, писани някога в израелската литература“, Любовен живот на Цруя Шалев описва историята на  млада омъжена жена, въвлечена в необуздана любовна връзка с възрастен мъж, който е, както изглежда, стар семеен приятел. Връзката им започва бурно, изпълнена с еротика, безумие и обсебеност. Яа’ара изпада във водовъртежа на дълбоко стаени, но измъчващи я чувства и мисли. Тя става жертва на собствения си тревожен вътрешен живот и всичко, което й се случва (описано в сегашно време) изглежда като една безкрайна халюцинация.

В продължение на четири месеца романът оглавява класациите на Израел и с бурно одобрение е публикуван на двадесет и пет езика. Хипнотичен и страстно тревожен, Любовен живот пресъздава крайно субективния свят на обсебения любовник  и въвлича читателя във водовъртеж от емоции, едновременно привличащи и отблъскващи, от който не можем да се откъснем. Обявен от Der Spiegel за „един от двайсетте най-добри романа, написани през последните четиридесет години“, Любовен живот отбелязва дебюта на един „мъдър и неподправен талант“ (Washington Post).
 
 
ОЩЕ ЗА КНИГАТА
 
Цруя Шалев ще устои на всякакви литературни тенденции и причината се крие
в нейната проницателност и в смелостта й да вникне в човешкия живот и да го опише:
загадка и танц върху тънък лед.
 
                                                                                      Екхард Фюр, Die Welt
 
Неудържим успех! „Любовен живот“ не само е бестселър номер едно в продължение на 16 седмици, но е и хит сред критиците. Сексуално откровен и едновременно с това изпълнен с препратки към Библията и психологическо проникновение, „Любовен живот“ разбива всякакви бариери… Женската публика очевидно интуитивно се идентифицира с историята… Мъжете, от друга страна, четат книгата заради графичните сцени на необуздан секс.
                                                   
                                                                                    Нога Тарнополски, New York Times
 
Авторката пише на език, напомнящ за Флобер, в преки и непреки диалози, осеяни с размишления, с невероятна плътност  на прозата, оставяща читателя без дъх… Младата израелска литература има нов глас на име Цруя Шалев.
 

NDR Radio 3/ Neue Bücher
 
Написан с естественост и елегантност, романът отразява сложни житейски ситуации и предлага на читателя брутално откровен, често поразителен поглед върху психологията на семейството и индивида. „Любовен живот“ отбелязва дебюта на мъдър и неподправен талант.

Роланд Меруло, Washington Post
 
Шалев е „екстремен“ писател, едновременно като стил и като проблематика. Екстремна или не… жените приемат романа ѝ като вид терапия.
 
Хърбърт Р. Лотман, Publishers Weekly
 
Цруя Шалев разказва с бърз темп и размах и аз не мога да не се ударя в гърдите и да кажа: Бог е създал не само наказанието със скорпиони, но и успокояващия балсам на литературата, както и светлината на прозрението.
 
             Франс Роген, Die Morgen
 
Една любов започва. Жената я описва, а любовната ѝ песен е дълга, задъхана, горяща от страст и не ѝ дава мира. Все пак за пръв път в живота си тя разбира какво е наистина да желаеш нещо. Тя желае онзи мъж. И може въобще да не е любов, просто жажда за живот или власт.
 
              Улрих Грайнер,  Die Zeit
 
Най-впечатляващото в тази книга е безукорната елегантност на езика, плътността на повествованието и проницателните аналитични умения на автора… Някои наблюдения на хората, любовта, смъртта и живота… уцелват право в сърцето. Все качества, заради които си струва да я прочете.
 
Инге Ценкер-Балтес, Tagesspiegel
 
Определено семпъл сюжет, но стилът на Шалев го превръща в изпълнен с напрежение разказ за лъжи, семейни тайни и обсебеност… Въпреки това богатият символизъм, задълбоченият анализ на характерите и проницателният завършек го правят стойностно четиво.
 
             Елиънор Харт, City Life
 
Чувството на загуба и разочарование е осезаемо… действително придава на романа истинска емоционалност.
 
`                       Мириам Сейгън, Santa Fe New Mexican
 
Сексуално откровен и все пак изпълнен с препратки към Библията, дебютният роман на Цруя Шалев в продължение на четири месеца беше на върха на класациите в списъка с бестселъри на Израел. Интелигентно, дори трескаво изследване на природата на изневярата  и себеразрушението в домашна обстановка.
 
              The Independent
 
 „Любовен живот“ е страстно, огнено описание на Яа’ара, млада омъжена жена, чиято изневяра с по-възрастен мъж се развива в отчуждаваща обсесия… Шалев разкрива желанието си да разсъждава върху вечно всяващите смут ценности като любов и дълг.
 
 
            Лиан Стайнбърг, Big Issue
 
Книгата така ни поглъща, че ние, също като самата Яа’ара, се увличаме, нетърпеливи сме да разберем какво ще се случи после, искаме тя да се освободи от Арие и същевременно знаем, че няма да го направи… Това, което ни впечатлява най-много у авторката, е способността ѝ да изрази с думи ирационалните страсти на хората.
 
Рейчъл Кинг, Listener, 8.2.03
 
С голямо майсторство Шалев пресъздава крайно субективния свят на обсебения любовник… Това е роман, който разказва история… и го прави живо и с остроумие.
 
 
Надя Уолман, Jewish Chronicle
 
Оставяща те без дъх, привличаща, непреодолима понякога, празнотата на връзката, която не води към любов, е описана като затвор, в който влизаш доброволно и от който вечно се оплакваш.
 
             Buzz
 
Ярка, настоятелна, пленителна; едва ли може да ни учуди фактът, че литературната драма на Цруя Шалев моментално превзе Израел. Нейният убедителен разказ от първо лице единствено число сграбчва и не пуска сърцето, ума и въображението на читателя.
 
 
           Хедър Уолмзли, List
 
Добре написано, завладяващо четиво.
 
 
       Лезли Макдауъл, Independent on Sunday
 
 
Невъздържаността на Яа’ара е описана с тъжна лекота, деликатна ирония и  пределна яснота; и все пак никога не изпада в порнография.
 
       Der Spiegel
 
 
Книга, удивяваща с дълбочина и интелект. Тя е сред най-хубавите книги, които съм прочел тази година.
 
     Марсел Райх-Раницки, Literary Quartet (TV program)
 

Прекрасна книга. Очароваща на много нива, но най-вече с невероятния си език.
 
Ирис Радиш, Literary Quartet
 
Бурно повествование… Цруя Шалев се впуска в експерименталната лаборатория на живота и любовта със забележителна дарба, ирония и упорство… Дава представа до каква степен литературата е в състояние да опише болезнения процес на осъзнаването…
 
 
      Паул Асал,  Frankfurter Jüdische Nachrichten
 
Хаплив, поетичен, на места брутален, но винаги предизвикващ съчувствие – това е романът на Цруя Шалев.
 
      Ирене Бинал, FOCUS online
 
 „Любовен живот“ е смел роман за една, както обикновено я наричат, „луда любов“. Тя въвлича читателя във водовъртеж от емоции, едновременно привличащи и отблъскващи, от който не можем да се откъснем – точно както Яа’ара не може да се освободи от Арие.
 
Клаус Велман, Radar/Lesezeichen
 
„Любовен живот” направи скандал, имаше много силни реакции заради подробно описаните сексуални сцени, както и заради смесването на религиозния момент с еротичните сцени. Имаше и читатели, които критикуваха героинята, че е оставила съпруга си и се е влюбила в друг мъж. Спираха ме по улицата – в Израел хората са много директни – и ми се караха: „Какво я прихвана тази Яара? Да не й е паднало нещо на главата?” Сякаш говореха за реален човек.
                                                                                  Цруя Шалев
 
 
ПРЕМИЕРИ
 
Пловдив: 9 ноември 2015 (понеделник),
18:30, Студио 1 на Радио Пловдив
Партньор: Читалище „Шалом Алейхем“
 
София: 11 ноември 2015 (сряда),
19:00, Зала „Мати Ди“, малкото НДК
 
 
КОЙ КОЙ Е?
 
АВТОРЪТ
 
Цруя Шалев е родена на 13 май 1959 г. в кибуца Кинерет (Галилея). Цруя завършва висше образование с магистратура по изучаване на Библията. Тя работи като писател, издател (издателство „Кешет“)  и преподавател. Живее в Йерусалим. Омъжена, с две деца. Книгите й са преведени на 25 езика.
 
През 1989 г. издава първата си и единствена засега стихосбирка, An Easy Target for Snipers („Лесна мишена за снайперисти“). Следва романът Dancing, Standing Still (1993), който все още не предвещава голям успех, но „Любовен живот“ (1997) предизвиква истински фурор в Израел и изстрелва авторката в международна орбита. Романът печели редица литературни награди (немското списание Der Spiegel го определя за един от двайсетте най-добри романа, написани през последните четиридесет години) и милиони читатели по света. Книгата е филмирана в Германия през 2008 г.
 
Следващият й роман, Husband and Wife (2000) също печели завиден международен успех. Във Франция е номиниран за престижната награда Prix Femina Etranger и е включен в списъка на FNAC като една от 200-те най-добри книги на десетилетието, а в Германия е продаден в над 800 000 екземпляра. Под формата на вътрешен монолог романът проследява крушението на една семейна двойка и поставя въпроса за тиранията на любовта и смисъла на саможертвата.
 
На 29 януари 2004 г., връщайки се пеш у дома след като е завела децата си на детска градина,  Цруя Шалев е тежко ранена при самаубийствен атентат, взел единайсет жертви. Травмата от инцидента спира за няколко месеца работата й над романа Thera (2005). Творбата описва страданието на жена, решила да напусне съпруга си, когото вече не обича, и опитите й да намери мимолетно щастие, разпъната между съмнение, страх и вина.
 
Романът й The Remains of Love (2011) печели френската награда Prix Femina Etranger за чуждестранна творба (2014) и е номиниран за Prix Medicis (2014). Последният й засега роман Pain (2015) е на пазара едва от няколко месеца.
 
Творчеството на Цруя Шалев ни потапя в тревожния вътрешен свят на хората. Тя следи отблизо извивките на чувствата и мисълта им, които като че ли живеят по свои собствени закони, независимо от случващото се в реалността.  Изобилието от видения и реминисценции от Стария завет придават допълнителна сила и дълбочина на нейния стил.
 
Цруя Шалев е носителка на Златната и Платинената награда на израелските книгоиздатели, на немските Corine Prize (2001) и Welt-Literature Prize (2012), на френските Amphi Award (2003) и Wizo Prize (2007), на италианската награда „Рим-Йерусалим“ (2014) и на ACUM Prize (двукратно, през 1997 и 2005).
 
ПРЕВОДАЧЪТ
 
Наташа Колевска-Куртева е родена на 8 април 1953 г.. Получава образованието си в Софийски университет (българска филология) и НАТФИЗ (театрознание). Работи като драматург в Театър „Българска армия“, като преводач на френска, белгийска, швейцарска и руска драматургия, както и на теоретични текстове за театър.
 
 
информация: ИК Жанет 45
 
снимка: Наоми Токатли
оформление на книгата: Ася Колева Стоянова
 

 
редактор: Христина Мирчева