Слав Бакалов с юбилейна изложба в галерия Възраждане, Пловдив

04.11.2015
Снимка 1

На 10 ноември 2015  в галерия "Възраждане" ще се открие изложба живопис на Слав Бакалов по случай неговата 70 годишнина.

Изложбата ще продължи до 23 ноември 2015 г.

С новата си колекция картини Слав Бакалов се завръща променен. Героите му са в особени ситуации, еротиката му е нападетелна, някаква особена екстремност шества и лъха от платната. Образите сякаш не са се подчинявали много на ръката с четка и са предпочели да се впуснат в лични авантюри.

Колоритът е същият, чист и ярък, но има и странна, нова линеарност в пространствата на творбите, която поставя една категорична фигурна симетричност върху всичко нарисувано.

Слав отново изненадва!

Краси Алексиева, 2015 г.

 

КОЙ Е?

Слав Бакалов

Слав Бакалов е роден 1945 г. в София, България. През 1964 г. завършва художествена гимназия в София, а през 1975 г. завършва Националния кинематографичен институт в Москва. От 1975 г. до 1989 г. създава повече от 55 анимационни филма. Автор е на 4 сатирични романа, 4 документални филма и един игрален – "Монолог за прасенцето".  За анимационните си филми е носител на много международни награди - Първа награда за анимация в Анеси, "Златна плоча" - Атина, "Сребърен дракон" - Краков, Награда за постижения в анимацията - Отава и най-престижната между тях -"Златна палма" от филмовия фестивал в Кан през 1985 г.

Работи също живопис и има реализирани над 40 самостоятелни изложби в България и в чужбина. Слав Бакалов работи още и като скулптор, режисьор и сценарист на анимационни филми и театрални пиеси.

През 2008 режисира пиесата на Дейвид Мамет "Ноември" в Сатиричен театър "Алеко Константинов".

информация: Сим Алексиев, галерия "Възраждане", Пловдив

 


 

редактор: Христина Мирчева