Изложба на Христо Николов в галерия Аспект, Пловдив

10.11.2015
Снимка 1

Христо Николов  - изложба живопис

Дата: 11 ноември 2015 от 18.00 часа

Място: галерия Аспект, Пловдив, пл. Стефан Стамболов 1а

 

Христо Николов открива самостоятелна изложба в галерия Аспект в навечерието на своята 70-годишнина. Макар че не желае да я нарече „юбилейна”, тъй като тя няма ретроспективен представителен характер, изложбата е повод да го почетем като един от доайените на пловдивската живописна школа.

Христо Николов е ученик на големия български художник и педагог проф. Ненко Балкански. От него през годините е съхранил най-важния урок: никога да не си помисля, че е велик. „Ненко Балкански много се страхуваше да не станем маниаци, да не се вземем насериозно, затова започвам картините си като дете, което си играе, и работейки върху тях, ги завършвам като философ с размисъл върху нещата от живота.” Христо Николов е сред основателите на Художествената гимназия „Цанко Лавренов”, Пловдив и преподава там до пенсионирането си. Много поколения художници са минали през неговата школа и пазят прекрасни спомени за своя преподавател. В началото на творческия си път Христо Николов рисува фигурални композиции,след това преминава към пейзажа и натюрморта и преходът към абстракцията при него идва естествено. Върху платната твори хармонични композиции от цвят и форма, създава своеобразни предизвикателства за зрителя, разгадаеми не чрез директно възприятие, а по пътя на асоциацията и освободеното въображение. Неговите картини са подвластни на различна трактовка, провокират мисълта и стимулират творческото начало.

В настоящата изложба художникът представя 25 изцяло нови свои картини, мислени и създадени конкретно за пространството на галерия Аспект. В преобладаващо средноформатните платна като основно изразно средство той залага на колорита, боравейки умело с различни фактури, релефи и показвайки майсторско владеене на рисунъка. Успоредно с абстрактните картини Христо Николов поднася на публиката и някои изненади – платна, в които се връща към конкретиката на пейзажа и фигуратива. Неговата живопис носи белезите както на европейските традиции, така и на българската школа и е категорично доказателство за това, че творецът няма възраст , има талант и вечно търсене. Отбелязвайки своя 70-годишен юбилей, Христо Николов представя една свежа, колоритна, вибрираща от цветове и жизненост експозиция, на която всеки може да се наслади от 11. до 23. ноември в галерия Аспект.

Изложата ще продължи до 25 ноември 2015 година.

 

КОЙ Е?

Христо Николов

Роден на 19.11.1945 г. Завършва НХА – София през 1973 г. специалност „Живопис” при проф. Ненко Балкански. Член на СБХ.

Има над 20 самостоятелни изложби и участия колективни изложби и международни симпозиуми в България, Полша, Русия, Германия, Англия, Македония.

Председател на Дружеството на пловдивските художници в периода 1996-1999 г.

Носител на Годишна общинска награда „Пловдив” през 1997 г.

Номиниран за наградата „Мечът на Ромфея”, Пловдив – 1999 г.

Номиниран за наградата „Пловдив” - 2000

 

Първа награда на ДПХ Пловдив - 2011

 

информация: Олга Петрова, галерия Аспект, Пловдив

снимка: архив ©Диаскоп

 


 

редактор: Христина Мирчева