Трета НОЩ НА ТЕАТРИТЕ в Куклен театър, Пловдив

16.11.2015
Снимка 1

 

Третата НОЩ НА ТЕАТРИТЕ – в 16 града и стотици локации

Една от тях е Държавен куклен театър, Пловдив

21 ноември 2015 

 

 

ЗА ДЕЦАТА:                   Ателие "КРАТУН С CARTOON"!
ЗА ПОРАСНАЛИТЕ:    Интерактивен спектакъл „ДЕЦАТА НА ХАМЕЛН”

 

21 ноември 2015  от 19.00 ч., Куклен театър Пловдив представя интерактивния спектакъл „ДЕЦАТА НА ХАМЕЛН” като част от програмата НОЩ НА ТЕАТРИТЕ 2015.

За малките почитатели на Мелпомена, които знаят или сега ще научат, че театърът съживява, от 13 до 17 ч. във фоайето на театъра е подготвено ателие „КРАТУН С CARTOON”. Децата ще  може да съживят с рисунка и декорация върху кратунки любими театрални или анимационни герои, цветни фигуративни мотиви. Групите, водени от прекрасните ни сценографи и асистенти от Национално училище за сценични кадри, започват на всеки час от 13 до 16 ч. и включват до 12 деца, с предварително записване през сайта на Кукления театър http://bit.ly/1OM68Yn

Държавен куклен театър Пловдив участва в НОЩ НА ТЕАТРИТЕ 2015, защото... нощите трябва да носят радост и смисъл!

Посланието на инициативата е „Актьорът трябва да гори на сцената, но сцената не трябва да гори“.

Нашето допълнение към посланието на НОЩТА НА ТЕАТРИТЕ, е: Актьорът трябва да гори на сцената, но сцените не трябва да изгарят, защото за времето на тяхното възстановяване животът може да изгуби смисъл.

Ние, екипът на Кукления театър на Пловдив, „изгаряме“ в това, което правим, защото ... Любовта е необяснима, но всепоглъщаща, а и театърът с кукли е пренесъл магията от храма на жреците в храма на театъра, и ние поддържаме огъня за деца и за възрастни чрез себе си и спектаклите възкръсват всеки път заедно с нас.

За трета поредна година НОЩ НА ТЕАТРИТЕ кани всички почитатели на театралното изкуство по един специален начин да се докоснат до него, когато градовете се превръщат в „сцени” и за няколко часа животът придобива други измерения и се насища с особен артистичен смисъл.

Най-новият спектакъл на Държавен куклен театър Пловдив „Децата на Хамелн“ пълзи в нощта, крие сенки и гризачи и иска точно теб за свой зрител! 

Спектакълът за пораснали „Децата на Хамелн” е приказка за Нещото, което е неотстъпно до нас, в чиято сянка минава нашият живот, като смесица от силуети, пътешествия и загадки, които оживяват, за да ни дадат рецепта как да продължим да живеем. Това е една сюрреалистична заигравка за младата публика, с която я провокираме да вземе участие в процеса на изграждане на спектакъла-живот.

НОЩ НА ТЕАТРИТЕ е събитие, посветено на театъра, на всички, които са отдадени на театъра, на всички които обичат театъра и имат симпатия към това изкуство.

Нещо повече – НОЩ НА ТЕАТРИТЕ кани всички почитатели на театралното изкуство по един различен и специален начин да споделят своята история с театъра, като направят кратко видео. НОЩ НА ТЕАТРИТЕ събира историите на почитателите на театъра - лични, весели, тъжни, емоционални, провокативни, изключителни, многоцветни, очаквани и неочаквани, в  платформата # I LOVE THEATRE.

НОЩ НА ТЕАТРИТЕ е част от инициативата "Европейска нощ на театъра", която вече 5 години се случва в няколко европейски страни. Зад идеята стои Елеонора Роси (Франция), но пилотно проектът стартира през 2008 г. в Хърватска - иницииран от Детски театър Дубрава (Children’s Theatre Dubrava) и Театър Шибеник (Šibenik Theatre). Форматът събира хиляди почитатели и зрители. Само година по-късно се превръща в национално събитие, в което участват почти всички значими хърватски театри и театрални трупи. Поетапно към инициативата се включват Босна и Херцеговина, Черна гора, Словакия, Австрия, Словения, Германия, Испания и за първи път тази година България, Белгия и Чехия.

Европейска Нощ на театрите е платформа, която обединява всички имащи отношение към театъра и сцената за създаване и показване на качествено театрално изкуство, без граници, езикови, религиозни или етнически бариери.

Мисията на Европейската Нощ на театрите е да показва и промотира професионалната и аматьорска театрална креативност чрез показване на техните продукции; да разшири театралната мрежа на всички заети в сферата чрез обмен на идеи и опит; да провокира настоящата публика, но и да привлича нова и образова младата.

Концепцията на „Нощ на театрите“ е да направи публиката и Театъра по-близки, да покаже на хората какво се случва зад и на сцената, в гримьорните и коридорите, да покаже живота на и във театъра, да разкаже за интересните случки на всички, които са част от него; да накара посетителите да усетят едно по-различно „посещение“ на театър. За няколко часа градът да стане една голяма театрална сцена, като предложи едно ново изживяване и възможност зрителите да бъдат и участници в „нощния“ живот на театъра.

Организатори на инициативата в България са фондациите "Арт Проджектс" и "Асоциация Информбюро".

Проявите в Държавен куклен театър Пловдив са с платен вход.

 

информация: Евелина Здравкова

0879 017072, 032/265 840
Държавен куклен театър Пловдив
 

 

редактор: Христина Мирчева