Румен Скорчев с "Изгреви и залези" в Национална галерия, София

16.11.2015
Снимка 1
РУМЕН СКОРЧЕВ (1932-2015)
 
ИЗГРЕВИ И ЗАЛЕЗИ
19 ноември 2015 – 10 януари 2016
 
Откриване на 19 ноември (четвъртък) в 18.00 часа
Пл. "Княз Александър I" № 1

 

Изложбата „Изгреви и залези“ представя цял един творчески път, изграден през годините с много труд, енергия и талант. Тя е организирана в памет на академик Румен Скорчев, който ни напусна на 6 септември т.г., в процеса на подготовката за представянето си пред публика в Националната галерия. „Изгреви и залези“ е заглавието на последната автобиографична книга на художника, върху която той работи в последните месеци от живота си. Цитати от нея са включени в експозицията.

Румен Скорчев оценяваше стойността и значението на дарителския жест за попълване на музейните колекции. Между 2000 и 2015 г. той дари 323 свои произведения, 11 на дъщерите си Росица и Деница Скорчеви, както и 21 книги с негови илюстрации и монографични албуми.

Експозицията представя 170 творби от тези ценни дарения – живопис, графика,  илюстрации и рисунки, обхващащи целия творчески път на художника.

Румен Скорчев притежаваше способността да открива красотата навсякъде около себе си, да се вглежда в детайла, да изучава светлината и цветността. Художникът създава богато графично творчество, живописни платна и рисунки, илюстрира над 200 книги от литературната класика. Той е един от авторите, които изграждат съвременната българска графика от 70-те години до днес и я представят на международните форуми. Неговото изкуство е като цветна мозайка, в която различните елементи се подреждат постепенно – едни по-емоционални и драматични, други – съзерцателни и дълбоко обмислени.

Познат най-вече като график, Румен Скорчев оставя внушително като обем творчество в техниките офорт, акватинта, медна гравюра и литография. Развива и усъвършенства сложната технология на дълбокопечатната гравюра. В основните графични цикли „Сътворението“, „Човекът – природа“ и „Кутията на Пандора“ централно място заемат темите за любовта, силата на духа и величието на природата.

Румен Скорчев е автор на едни от най-значимите постижения в българската книжна илюстрация. За големите български издателства той работи върху  класически литературни произведения  от Омар Хайям, Пушкин, Яворов, Бодлер и др. Няколко поколения деца са израснали с илюстрациите му в „Храбрите щурци“ от Асен Разцветников, „Приказки“ от Братя Грим и др. Той създава едни от най-одухотворените образи в този жанр в „Малки жабешки истории“ от Йордан Радичков и „Девет приказки и две в повече“ от Карел Чапек. Богатите цветови гами, живият детайл, високата степен на комуникативност превръщат тези малки картини в пъстър фантастичен свят, в който илюстраторът работи с удоволствието на дете, увлечено в играта.

Рисунката е най-краткият път на художника от замисъла до листа. Неговите рисунки – по литературни произведения, проекти за бъдещи графични или живописни творби и като самостоятелни произведения – са неговите дневници, най-искреното преживяване на реалността. Многобройните рисунки с пастел, в ярки цветови контрасти и експресивни форми носят белезите и на живописното му творчество.

Живописта е по-малко познатото лице на Румен Скорчев. Тя му дава свободата да се разгърне спонтанно в големия формат. Някои от платната интерпретират теми, които намират отражение в цялото му творчество – „Жертвеник”, ”Ешафод”, “Човекът-природа” и др.

 

КОЙ Е?

Румен Скорчев

Румен Скорчев е роден на 7 октомври 1932 г. в Търговище. През 1964 г. завършва специалност “Илюстрация” в Художествената академия при проф. Петър Чуховски и проф. Веселин Стайков. От началото на 70-те години участва във всички общи художествени изложби у нас, както и в международните биеналета във Флоренция, Краков, Биела и други. От 1977 г. ръководи ателие в специалността “Илюстрация и художествено оформление на книгата” в Художествена академия. От 2009 г. е  действителен член на Българската академия на науките.

Румен Скорчев е удостоен с над 40 международни и национални награди. Негови творби са притежание на Национална галерия, Софийската градска художествена галерия, галерия „Уфици“ във Флоренция, галерия „Албертина“ във Виена, музея „Виктория и Алберт” в Лондон, Национална галерия във Вашингтон, Национална библиотека в Париж, Музея за изобразително изкуство в Кюрасао и много други.

За контакт: Сузана Каранфилова, куратор на изложбата - 0879 834027

информация: Маргарита Андреевска, "Връзки с обществеността", 0879 254180

 

Заглавия:
 
1. Автопортрет в зелено ІІ, 2005
2. Жертвеник, 2001
3. Илюстрации, 1993

 


 

редактор: Христина Мирчева