Артистичен тандем с "Бел епок" в галерия Аспект, Пловдив

20.11.2015
Снимка 1

Галерия Аспект представя Нина и Иво Петрови

изложба живопис

25 ноември 2015 – 15 декември 2015

Откриване: 25 ноември 2015 от 18.00 часа

 

Нина и Иво Петрови са артистично плевенско семейство, което се издържа само с рисуване. Двамата художници са представители на плевенската школа, известна със своите традиции и големи имена в българската живопис. Завършили са тревненското училище за приложни изкуства, а след това - живопис във Великотърновския университет. Живеят и работят в Плевен. Представят творбите си във Франция, Испания, Люксембург и България.

За втори път в Аспект своя изложба реди артистичното семейство Нина и Иво Петрови. Първото им представяне пред пловдивска публика беше отново по покана на галеристката Олга Петрова през 2013 и предизвика значим интерес от една страна като нови и непознати автори, но от друга като художници със специфичен стил и разпознаваема фигурална живопис. През последните години двамата присъстват с изложби много повече в Европа, отколкото в България. Последната им изява през тази година беше в Люксембург, нова изложба им предстои там и догодина.

У нас през тази година единствено в галерия Аспект творческият тандем представя своя изложба. В нея Нина и Иво показват 24 разнообразни по формат картини, по дванадесет за всеки от тях. Всичките са нови, рисувани специално за изложбата в Аспект и не са показвани до сега. Платната са типични за творците фигурални композиции - направление, в което те работят от доста години и на което не изневеряват. В картините и на двамата има сюжет, те разказват истории, препращат към едни отминали времена. Любим исторически период на Нина и Иво е „Бел епок” -  епоха на възход и оптимизъм, на падане на табута и забрани, на нови технологии и на разкрепостеност. Героите са излезли сякаш изпод перото на Франсис Скот Фитцджералд във „Великият Гетсби”, те са млади, красиви, модерни, с лек декадентски привкус. Оттук нататък започват разликите между двамата: докато в картините на Иво са взрив от цветове, платната на Нина са по-убрани и приглушени като колорит. При Иво препратките към „арт нуово” са по-директни, стилът му е декоративен, с много орнаменти и подчертана линия на рисунката. В същото време картините на Нина просто звучат „ретро”, някои наподобяват стари пощенски картички, нежни, елегантни и фини.  Иво пресъздава взаимоотношенията между мъжете и жените и неговите персонажи са понякога доста предизвикателни, докато при Нина  образът на жената е в центъра на нейния свят, романтична, естетизирана, носеща позитивна енергия и радост от живота. Но и при двамата доминира пристрастието към миналото, преклонението към епохата на модернизма, пренесена върху платната им с много любов и внимание към детайла.

Въпреки че напоследък Нина и Иво Петрови предпочитат да излагат основно в чужбина, Пловдив за тях има по-особено значение. „Единствено в Пловдив се почувствахме като в европейски град на наша изложба, една сложна комбинация от хора, атмосфера и отношение.“, споделя Иво. Те пък от своя страна подаряват на пловдивчани чрез своята изложба едно невероятно изживяване. Пристъпвайки прага на галерията посетителят ще усети атмосферата на отминали времена, ще се потопи в хармоничната среда, създадена от двама талантливи творци и ще се откъсне, макар и за малко, от жестоките проблеми на съвремието ни.

 

информация: Олга Петрова, галерия Аспект, Пловдив, пл. Ст.Стамболов 1а

 


 

редактор: Христина Мирчева