BG плакат: Провокации и парадокси

24.11.2015
Снимка 1

Откриване:   26 ноември (четвъртък) от 18.00 часа

галерия на СБХ  - София, "Шипка" 6, III етаж

 26 ноември 2015 - 14 декември 2015

BG плакатът - предмет на обожание, на колекционeрска страст и на международни проекти, но и изкуство, което безславно „напусна” градската среда и загуби цели свои същностни раздели, посветени на киното и театъра.

Естествено, щетите и  негативите са и за средата, и за плаката...

Във време на агресивна комерсиална реклама, качественият плакат, носещ социални и културни послания  "влезе" в изложбените зали, което е безспорен знак за съпоставимост с останалите визуални форми, но изчезна от най-голямата и влиятелна галерия  - улицата...

Възможно ли е тези парадокси  да провокират и пораждат алтернативни посоки за развитието на плаката?

Вече 20 години международното триенале на сценичния плакат – София, коментира тези теми чрез изкуството на своите участници – над 1100 артиста от всички континенти, сред които и най-влиятелните майстори в областта на графичния дизайн, чрез 7-те си издания, 100-те изложби у нас и в чужбина, и чрез над 15-те албумни издания и каталози.

Един от възможните отговори е международният проект КОНТАКТ, с чиято изложба, триеналето отбелязва своята 20-та годишнина. Колекцията е формирана от плакати, създадени по покана на триеналето - дело на  художници от различни страни и различни поколения.  В нея са обединени плакати, селектирани от журито на анонимния конкурс за млади български автори и дебютанти с тези на специално поканените утвърдени имена от света на плаката, включително и на български артисти, носители на награди от триеналето. По думите на ръководителя на проекта Божидар Икономов: „темата е общочовешка, разнопосочна, многопластова.  Заредена е с очакване за наситени с провокация, ирония и емоции плакати.

Проектът се осъществява с подкрепата на: Столична община, Съюза на българските художници и преди всичко на авторите, приели да създадат плакати по темата.

Очакваме ви!

 

 

 

Напомняме:

ИЗЛОЖБАТА "АВТОРИ и ПЛАКАТИ"

избрани български кино плакати, селектирани от проф. Божидар Йонов,

може да бъде видяна в НДК до 29. 11. 2015 г.

 

 

Изложбата „Автори и плакати” съживява една позабравена страна на визуалната ни култура – българският филмов плакат. Бурните промени в структурата на филмовото производство и разпространение от последните две десетилетия, превърнаха създаването на оригинални плакати от художествена практика в изключение.

Същевременно различни национални и частни архиви са съхранили голям брой забележителни образци -  безценна хроника на българското кино и съществена част от развитието на съвременния български графичен и рекламен дизайн, които заслужават да бъдат споделени с публиката.

 „Автори и плакати” е опит да бъдат извадени от анонимност и забрава големите лица на българския кино плакат, защото отвъд  условностите на времето и модите (технически, полиграфически, концептуални, политически и др.) са конкретните автори - с техните артистични възгледи, търсения и постижения. Поредицата от изложби и беседи е повод за създаване на сериозен, масив с визуална и текстова информация, който да реконструира и съхрани един, все още неизследван дял от българското изкуство – кино плакатът и да помогне за неговото реабилитиране на културната сцена.

Колекцията „Автори и плакати” е посветена на 100 годишнината на българското кино и е част от проекта на студио „Плакат 1” – КАМПАНИЯ BG КИНО ПЛАКАТ,

Подкрепен от програма „Публики” на НФК.

Съорганизатори:

Национален филмов център

Културен институт - Министерство на външните работи на Р България,

Екипът на проекта благодари за съдействието на Георги Дюлгеров, Камен Балкански,  Румен Цанов и всички български художници, помогнали на начинанието.

 

информация: Албена Спасова,

0888 90 14 14; www.triennial.orbitel.bg

 

Автори
 
1. Плакат
2. Божидар Йонов
3. Мая Стайкова
4. Ивона Станкова

 

 


 

редактор: Христина Мирчева