Денчо Владимиров: "Викторина"

29.11.2015
Снимка 1

Случи ми се да попадна на един бляскав обществен форум, спонсориран от задгранична фондация и между докладите от учени хора на тема какво да бъде обществото ни в бъдните години, през почивката, докато си пиехме  кафето, реших да импровизирам с малка викторина за нафуканите  докладчици, с които се озовах на една маса.

- Дами и господа, това дето го дискутирате сега, отдавна си има решение, отдавна е казано как трябва да се развива обществото. Нима не знаете? Ето какво е казал един известен мъж: „За да бъде едно общество съвършено, то всеки трябва да има достатъчно и никой в излишък !” Е ,познайте кой е казал това .

- Много ясно, казал го е онзи с брадата, Маркс... Или другият брадатко Енгелс - изсмяха се снизходително събеседниците ми професори и доценти.

- Не е Маркс, не е и Енгелс, дами и господа. Хайде, с малко подсказване от моя страна може би ще познаете. Казал го е Рус...”

- Аха, значи, руснак! Ленин!

- Не, не го е казал Ленин…

- Сталин?

- Той е грузинец, но не го е казал и той.

- Брежнев?

- Не е и Брежнев.

- Ами  тогава.... сигурно го е казал... ами да, казал го е Путин! Много ясно, че е той!

- Не, не го е казал Путин и няма да го чуете да казва това... Толкова олигарси и богаташи има около него...

- Е, предаваме се тогава, не можем да познаем кой е казал това! - казаха  събеседниците.

Май беше им станало забавно да узнаят все пак кой е казал това: "За да бъде едно общество съвършено, то всеки трябва да има достатъчно и никой в излищък".

Тогава аз, сред общото очакване за отговора, тържествено заявих:

- Казал го е, дами и господа… ваш колега, Русо, Жан -Жак Русо, френски  учен и мислител, далеч, далеч преди времето на Маркс, Енгелс, Ленин и Путин!

- Аааа…

- А, я! - заключих победоносно аз и си тръгнах.

Имаше ли смисъл да оставам повече на този, все така преливащ от пусто в празно нашенски обществен форум?

 

карикатура: ©Георги Чепилев

 


 

редактор: Христина Мирчева