Любен Зидаров и "Островът на съкровищата половин век по-късно" в СГХГ

03.12.2015
Снимка 1
Софийска градска художествена галерия представя
 
Любен Зидаров
 
"Островът на съкровищата половин век по-късно"
 
 
8 декември 2015 – 14 февруари 2016
Откриване: 8 декември, вторник, 18.00 часа



Творческото дълголетие за даден художник не е рядко явление. Но е почти без аналог ситуация, в която илюстратор, сътворил визуалния и типографски еквивалент на стотици литературни произведения, изградил образен духовен мост между себе си и авторите им, да се върне към книги, илюстрирани от него преди половин столетие.
 

Илюстрациите към „Том Сойер“, „Принцът и просякът“ и „Островът на съкровищата“ са само някои от редицата разпознаваеми и помнени от няколко поколения класически книги за млади читатели, като „Андерсенови приказки“, „Граф Монте Кристо“, „Чичо Томовата колиба“, приказките на Е.Т.А. Хофман и на Николай Райнов, приключенските романи на Карл Май, Майн Рид, Жюл Верн, създадени през 60-те и 70-те години от Любен Зидаров.

През 2014 и 2015 художникът се решава на ново тълкуване на част от илюстрациите на първите три книги, като запазва сюжета и композицията на „оригиналите“. Онова, което днес е по-различно, се свежда основно до: отношението към творбата и нейните герои, изразени в по-богата техника и най-вече в естетически открития, резултат от десетилетия натрупвани артистични умения и житейска мъдрост. В края на този творчески  път творбите са превърнати в своеобразна авторска амалгама между книжната илюстрация и живописта. 

Изложбата „Половин век по-късно“ показва новите илюстрации към споменатите три заглавия и репродукции на някои от познатите им 50-годишни първообрази. Представено е и четвърто заглавие, тематично свързано с една от литературните класики на Робърт Луис Стивънсън – „Островът на съкровищата“, а именно – продължението на любимата пиратска сага „Силвър“, написано в наши дни от известния английски автор Андрю Моушън, доскорошен носител на почетната титла „поет-лауреат на Великобритания“. Тъй като „Островът на съкровищата“ се оказва свързваща тема за основната част от експозицията и нещо като „книга на живота“ в илюстраторската биография на Любен Зидаров, тя е обогатена с аспекти на историята на илюстрирания вариант на литературното произведение. Показани са репродукции на гравюри и илюстрации от първите английски и американски издания на романа. 

„Том Сойер“, „Принцът и просякът“ и „Островът на съкровищата“ са преиздадени от издателство „Захарий Стоянов“, докато „Силвър“ се издава от издателство „Прозорец“ като лимитирана в 150 екземпляра библиофилска книга, съдържаща оригинална литография на художника.

Изброените заглавия ще се предлагат на книжния щанд в Софийска градска художествена галерия.

 

информация: Петър Димов, СГХГ, ул. Гурко 1

Любен Зидаров в "Диаскоп":

 

Наименования на изображенията:

1. Любен Зидаров, корица за книгата „Принцът и просякът” от Марк Твен, 2015
Lyuben Zidarov, book cover for “The Prince and the Pauper” by Mark Twain, 2015

 
2. Любен Зидаров, корица за книгата „Островът на съкровищата” от Робърт Луис Стивънсън, 1960
Lyuben Zidarov, book cover for “Treasure Island” by Robert Louis Stevenson, 1960

3. Любен Зидаров, корица за книгата „Том Сойер” от Марк Твен, 1962
Lyuben Zidarov, book cover for “The Adventures of Tom Sawyer” by Mark Twain, 1962



 

 

редактор: Христина Мирчева