Рафаел Левиев с чувствена живопис в галерия ХебросАрт, Пловдив

08.12.2015
Снимка 1

Галерия ХебросАрт и ресторант Хеброс имат изключително удоволствие да Ви поканят на изложба живопис Рафаел Левиев на 12 декември 2015, събота, от 17.00 часа в ресторант Хеброс, Стария град в Пловдив


Рафаел Левиев е завършил Националната художествена академия в София. Има четири самостоятелни изложби. След известен период на търсене в нови различни житейски сфери на развитие, Рафи се завръща в лоното на изкуството с много силен замах.

Пред платната на Рафаел Левиев зрителят определено ще трябва да се мобилизира, за да понесе чувствения шок. И да реши дали да се остави да бъде увлечен, пометен, отнесен от бушуващата цветност. Или от удивителната образност - митични създания, обекти и герои с мощна физика и удивително невинни, по детски широко отворени очи. Това последното съм го виждала при Рубенс, този тип чувствителност, този идеал на художника за господството на духа и над най-могъщата материя. Намек за такова внушение съм виждала и в платната на баща му Йоан Левиев, но неговите герои бяха надарени с изключителна и някак непреклонна мощ. Макар и експресивно, при сина всичко е много по-нежно и яркият колорит не се асоциира с пожар или стихия, няма го и очакването за драматична развръзка. По-скоро е алюзия за началото на лятото, за обезумял цъфтеж под палещо слънце и звънкия хор на цикади. 

Написах "дали да се остави..." в началото, сякаш зрителят има някаква алтернатива. Просто се отдайте на картините!

Специален гост на събитието ще бъде големият джаз музикант и композитор Милчо Левиев, заедно с Вики Алмазиду.

Очакваме Ви!

 

информация: Таня Банкова, галерия "ХебросАрт", Пловдив

 


 

©Ина Мирчева