Денчо Владимиров: "Съседът и той емигрира като бежанец"

12.01.2016
Снимка 1

Две истории от етажната собственост

- Слушай сега какво се случи с мен! - ми каза съседът Пастърмаджиев, докато си пиехме ракийката в бившата абонатна станция за парното в блока, отдавна  преобразувана в Клуб на оцелелите от Прехода. -Абе реших и аз да стана  бежанец, че тук в България вече не се трае. Купих си българо-арабски разговорник, научих няколко арабски лафа. Пролазвам  като котарак през  телени мрежи по границите  и ето ме в Берлин, при канцлерката Меркел.

Тя ме посреща и прегръща като бежанец, дава ми пари, колкото не съм виждал цял живот в България, настанява ме в апартамент, извикай  тук, казва, и целия си род, може и  всички съседи от етажната собственост, вилкомен  лиибе майне хер бежанец  бюлгарише, добре дошъл, драги ми, български бежанецо, гутен таг ...  А аз й отговарям  "Лийбе  кюсми май дарлинг, шаде ундертренен ин дер нахт" - само това знам на немски от една песен, казвам й го, тя  ме гледа  с един ангелски поглед, от умиление  ме щипва по бузата и  ме погалва като папата  по главата, казвам й данке, гутен фрау, сиреч - благодаря добра госпожо.

Настаних се аз в Германия, то се знае, фраута и фройлйани маршируват след мен. Айн, цвай, драй, дрън ...

Обаче  една вечер на  улицата ме спират мъже, лъхащи силно на  бръснарски  американски одеколон. Агенти на ФБР. Вкарват ме с жиу-жиц хватка в една дълга американска лимузина и ме водят при Обама.

- Американците, ми обяснява Обама в някаква овална стая, също са с отворени обятия за бежанци!

Квотата им  за бежанци обаче зеела празна, оплака се Обама, не можели да се вредят за нея , все европейците се вреждали, та ме канят  аз да я попълня с рода си и съседите от етажната собственост.

Обамовица ми се усмихва с чаровната си усмивка  и на свой ред  ме черпи със зеленчуци от нейната градина в Белия дом, а  Барак ме води по дипломатическия  протокол на американците в пицария.

И тъкмо да отхапя първото парче от пицата като бежанец, хайде …събудих се над българо-арабския  си разговорник.

Какво пък, може при следващото сънуване  наистина да си доизям пицата, дето ми я поръча в пицарията, гледайки ме умилително, господин Обама.”Ех, трудна бежанска съдбa”, въздишаше на американски той.

 

Пенсионер открива революционна рецепта за образователната реформа

В навечерието на Новата година пенсионерът  Х.П.Т. от Пловдив си взе поредния брой на безплатен столичен вестник, дето го  слагат в едни  тенекиени кутии по центъра  на културната столица на континента. И там прочете новината, че идеята на бургаския кмет  за ранно чуждоезиково обучение по английски език сред най-малките, се претворява в живо дело. Всички възпитаници на детските градини и подготвителните групи в училищата  от общината, са получили за  тази Коледа  специална коледна книжка на… английски  език! Отначало пенсионерът  даже и  изригна в псувни на чист български език – абе  защо   ще  подаряват на  най-малките бургазлийчета  коледни книжки на английски , а не на български език? Те  англичани ли ще стават или българи? После като се  размисли, схвана дълбокият диалектически замисъл на кмета на Бургас.

-  Ето как ще  се реши реформата в образованието ни!

И  като  седна в кухничката  сред  манджите на  съпругата, написа предложение  до Народното събрание за експресна революционна реформа в българското образование на основата на  челния бургаски опит.

Накратко това ще стане като още  в родилните домове  всичко трябва да работи за ранното чуждоезиково обучение на новопоявилите се на този свят българчета. Вместо  произнасянето  от акушерките на  баналните думи на български  като „ Ха, ето го детето на мама”! , да се казва това на английски примерно „Ха, дисис дъ чайлд ъф мадър!„ След отнасяне на новия гражданин в дома му  и там  трябва стриктно да се спазва желязно правилото  да се говори  само на английски от околните  и вместо „мама” ,”тати” , „баба” ,дядо” първите думи ,  които  трябва да чува  отрока  са съответно „ мадър”, „фадър” ,грандмадър” и „грандфадър”. Ако в дома  има куче  и то носи някое  банално българско име като Шаро, да се смени на английско кучешко име – Боб, Джейк и прочие. Същото се отнася и за котката, хамстера, отровния паяк-любимец, змията  и прочие. В детските градини да се изхвърлят  от  заучаване всички песнички на български език и да звучат  парчета само на английски  език. Лелите в детските градини и  яслите съответно да се приемат на работа след положен изпит по английски. Останалият персонал – дърводелец, огняр, домакин – закупчик, готвачи, охранители  – също. Тази линия да продължи и в ранните  ученически години – учебните предмети да се преподават само на английски език, включително и по физкултура  – командите за качване на  гимнастическия кон или коза да са на английски, да се  играе само футбол, ръгби, игри, които са с доказано най-много английски думи  в употреба и т.н. Ще попитате  – ами какво ще става при ранното чуждоезиково обучение с учебния  предмет „Български език”?

-  Как какво – ами … „ Българският „ …да духа супата! Без жертви не може! - бе категоричен в тезата си пенсионерът  реформатор. - Нужно е пълно потапяне в чуждоезиковото обучение!

И той въведе още на мига като личен пример своя революционен метод с потапянето в чуждоезиковата атмосфера на непроходилия му внук. Всички възрастни вкъщи започнаха  се движат  само с  англо-български разговорници  и от устата им не се отронваше нито  дума на неевроатлантическия грубоват  език на българите. Това за зла участ обаче  доведе до премеждие  дядото реформатор. Една сутрин той се подхлъзна  пред шкафа на разлято олио, направи непредвиден армейски шпагат и си счупи крака. Бабата така и не бе успяла да намери в разговорника  изречението на английски език, с което  да предупреди  дядото за разлятото олио. Което  според „грандмадър”  обаче е било много  полезно за чуждоезиковото  обучение на  кърмачето им  вкъщи   - така то  се потапяло  напълно в англоезична атмосфера  от издаваните  от  неговия „грандфадър” звуци дифтонги на английски език АУ ,ОУ ,ЙУ „…

 

Карикатура: ©Георги Чепилев

 


 

©Христина Мирчева