"Творчески погледи" в Новотел-Пловдив

09.01.2013
Снимка 1

Изложба на млади таланти от НГСЕИ - Пловдив

 

Огнян Йорданов - живопис
Стилиана Георгиева - илюстрация
Цветина Костова - фотография


От класа на художника Николай Няголов,
Национална гимназия за сценични и екранни изкуства - Пловдив

Откриване: 15 януари 2013 от 18.00 ч. в Новотел Пловдив, ул. "Златьо Бояджиев" 2

Експозицията ще бъде открита от Емилия Арабаджиева, директор на Гимназията, след което Николай Няголов, художник и класен ръководител, ще направи кратко представяне на всеки един от тримата участници.

Изложбата ще продължи до 31 януари 2013 г.  

 

ЗА ИЗЛОЖБАТА

В самото начало на новата творческа година галерия „Жорж Папазов” ще даде шанс на млади таланти от НГСЕИ - Пловдив, като открие колективна изложба на ученици от класа на Николай Няголов. Огнян Йорданов, Стилиана Георгиева и Цветина Костова ще представят своето изкуство на 15 януари 2013 г. от 18.00 в пространствата на Новотел Пловдив.

Изложбата е под наслов „Творчески погледи” и обединява различните търсения на Огнян, Стела и Цвети. Огнян ще покаже живописни платна – пейзажи и натюрморти, Стела – алегорични илюстрации на тема „Сезони” и персонажи от легендата за крал Артур, а Цвети ще сподели любовта си към фотографията с уловени мигове от ежедневието.

И тримата са ученици от класа на Николай Няголов, зрелостници в НГСЕИ, Пловдив. Изобразителното изкуство е тяхна страст, която са решили да превърнат в професия.

Огнян: „В рисуването който не луд, не е нормален.”

Стела: „Разбирам, че за да напредва човек в изкуството, се иска много практика.”

Цвети: „Рисуването ми позволява да изразявам себе си по начин, по който друго не би могло.”

 

ЗА АВТОРИТЕ

Огнян Йорданов: Роден в град Пловдив през 1994 година. Завършва ОУ "Яне Сандански". Има участия в няколко изложби. Участва в програма от Европейският съюз Youthpass и има сертификат от тази програма. С експресивната си живопис вече печели свои фенове.

Стилиана Георгиева: Родена в Пловдив на 29 октомври 1994 г. Има  участия в изложби и е носител на награди, някои от които:
. 2002 г. – първа награда от галерия „Ромфея” за националния конкурс „Аз съм българче”
. 2003 – Първо място за проект на марка „Не на дрогата”
. 2004 – Сребърен медал от европейската изложба „Евроминимакс” за колекцията „Жената в изкуството” – филателия и карти максимум
. 2005 – две почетни дипломи и специално писмо-поздравление от Вселенския Патриарх Вартоломей за изложбата на Балканския форум в галерията за византийско изкуство, гр. Солун

От 2008 година е член-кореспондент на международната комикс-енциклопедия „Lambiek”.
 
Цветина Костова:
Родена в Пазарджик през 1994 г. Участвала е в няколко изложби, организирани от НГСЕИ, Пловдив, едната от тях - фотография. Печели стипендия от Национален младежки конкурс за изящни, приложни изкуства и дизайн в категория Театрален, кино и телевизионен декор, III място. Води популярен фотографски блог в tumblr.



НАЦИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ЗА СЦЕНИЧНИ И ЕКРАННИ ИЗКУСТВА

Създадена е през 1975 година в гр. Пловдив като Средно художествено училище за сценични кадри. Гимназията е единственото по рода си учебно заведение в България и на Балканите.

В гимназията преподават изявени творци във всички области на изобразителното и приложно изкуство – сценография, живопис, графика, скулптура, керамика; специалисти по грим и перуки; преподаватели по актьорско майсторство. По време на обучението учениците имат възможност да работят в професионална среда в театри, в киното и телевизията – там те провеждат учебната си практика.

През последните години учениците от гимназията са работили по реализацията на солидни творчески проекти като: изработка на декори за филма на Костурица „Ъндарграунд”; в много оперни и театрални постановки в театри в Пловдив, Варна, Стара Загора, София и др. Училището сътрудничи с много регионални телевизионни центрове и малки театрални формации. Със свои произведения възпитаниците на гимназията участват и в редица регионални и международни театрални и кино фестивали, в различни творчески конкурси.


 

текст: Христина Мирчева

снимки: архив на "Диаскоп"

Още за изложбата тук