Светла Радулова: "Виж света през очите на другия, приеми различната нагласа"

17.01.2016
Снимка 1

Арт галерия "Форум" представя

"Пребиваване в другия"

изложба живопис на художничката Светла Радулова

Откриване: 14 януари 2016 от 18.30 часа

 

Светла Радулова споделя мисли за своята изложба, говорейки за емпатията като форма, с която аз-ът се въвлича в живота на другия:

Малко отделено време за другия. Малко съпричастност и любов. Изразяване на емоционалност, опит да откриеш душата на човека срещу теб.

А какво по-хубаво от това да се запамети в едно платно. Пребиваването в теб ми дава много, посочва пътя ми, който винаги води до себеоткриване.

Ако мога малко да остана в теб, ще съм богата, ще тe намеря, ще намеря себе си.

Емпатията засягам в тази серия от живопис и пластика. Тя е способността да "виждаш света през очите на другия". Емпатията позволява изживяване на чуждия емоционален, душевен и мисловен свят. Тя позволява именно разбиране на другия. При всяко изживяване на емпатия, човек се променя. Неговото съзнание се разширява, приемайки различна нагласа към живота, която при други обстоятелства е възможно да осъди. Това състояние води до единство. За пример може да се даде музикално изпълнение. Музиката има магична и завладяваща сила, която въвлича слушателя в творбата. Изпълнителят е този, който трябва да събуди творбата, да я оживи. В даден момент светът на творбата се оказва един и същ и за публиката и за изпълнителя.

Емпатията е форма, с която аз-ът се въвлича в живота на другия. Тя създава сигурност, усещане за взаимна принадлежност, защото това е опит да се преживее и разбере това, което се случва с другия, да се навлезе във вътрешния свят на другия. Емпатията създава особено пространство, изпълнено с взаимно признаване, сигурност, доверие и обич. Емпатията е повече от отговор на изпитваната физическа или душевна болка, в нея се отразява страдието на Аз - а от безсилието, че другият е ощетен, уязвен, че не е пощаден. Емпатията е проникната от любов. Без любовта емпатията е невъзможна. Любовта присъства в емпатийния отговор като мотив за пресътворяване образа на другия.

Виж света през очите на другия, приеми различната нагласа.

Дори и да нямам позволение, аз съм там. Известно време съм в твоя живот, с нито позитивни, нито негативни емоции, там пребивавам. Просто изживявам това което усещам, чрез теб.

Там съм, виждам и усещам всяка твоя мисъл. Чувствам болката и радоста ти. Мога да усетя аромата, който долавяш всяка секунда.

 

КОЯ Е?

Светла Радулова

Светла Радулова е родена през 1981 г. в София. Завършва „Керамика” в НХА.

Първата ѝ самостоятелна изложба е във Франция. Следват няколко общи изложби извън България. През 2014 г. прави изложба „Точката, от която няма връщане” в София, а през 2015 - „Индустриална симфония” отново в София.

 

Информация: Ваня Атанасова, галерия "Форум", София, бул. Васил Левски 93 а

Снимки: Антонио Георгиев

 

Албум с картини от художничката Светла Радулова разгледайте тук

 


 

©Христина Мирчева