Галерия "Възраждане" с изложба в памет на варненския художник Димитър Манолов (1932 - 2013)

25.02.2016
Снимка 1

На 01 март 2016 от 18.00 в галерия "Възраждане", Пловдив ще се открие изложба живопис на Димитър Манолов (1932 - 2013)

Изложбата ще продължи до 21 март 2016 година.

Тази изложба е посветена на спомена за удивителния варненски художник живописец Димитър Манолов, който напусна този свят някак неочаквано и бързо през 2013 г. Обичахме и обичаме този творец, защото освен големия си талант, той беше много чист и като човек, и като художник. Създал веднъж творческите си оригиналности, собствените си метафори и митове, той не отстъпи от пътя си, дори когато не го разбираха. Особен характер - като за особен художник. Непоклатим в истините си, дори когато профаните го игнорираха.

Творчеството си Манолов запълваше по неповторим начин с пейзажи – земни и морски, с трогателна любов към цветята, а женския свят, до който се докосна оригинално и дръзко, ще остане завинаги между най-доброто от подобните в българската живописна колекция.

Краси Алексиева, 2016 г.

 

КОЙ Е?

Димитър Манолов

Димитър Манолов (20.10.1932 - 24.06.2013) ще бъде запомнен като творец с непрестанно търсене на най-точен пластичен език. В края на 70-те той е от първите, които свободно експериментират с множество похвати от абстрактните тенденции на 60-те години. През 80-те грубата фактура и напластяванията заемат водеща роля в разбушуваните му морски пейзажи и в безбройните натюрморти, за да утихнат до меко, плоскостно третиране, своеобразно "милване" на платното през последното десетилетие на века. Пак тогава се появява серията голямоформатни платна в сфумато стилистика, възхваляващи голото женско тяло, жената като състояние на равновесие, като пълна хармония на обемите и безкраен източник на живот. Голото женско тяло остава темата, която вдъхновява автора до самия край на творческия му път. Експресивното, декоративното, дори чисто кубистичното третиране, свеждащо обемите до основни геометрични фигури, е само малка част от експериментирането в актовата живопис, която предстои да бъде изследвана.

Димитър Манолов почина след кратко боледуване на 24 юни 2013 г. В наследство остави 43 самостоятелни изложби и в непрекъснати участия в сборни експозиции, увенчани от голямата юбилейна изложба през 2012 година и от последното самостоятелно представяне в софийската галерия "Дега".

 

Информация: Сим Алексиев, галерия "Възраждане", Пловдив

 


 

©Ина Мирчева