Денчо Владимиров:"Имат ли жените чувство за хумор?"

06.03.2016
Снимка 1

 

Осмомартенски фейлетон-поема от острото перо Денчо Владимиров

 

Има мъже, които даже и научно, от медицинска гледна точка, ще се заемат да доказват, че за разлика от мъжете, жените  нямат чувство за хумор.

И ще посочат безспорни примери  за това - случайно ли е, че в редицата на световните класици  хумористи са все мъже, че най-великите комедии, сатирични романи, хумористични разкази и фейлетони са написани  все от мъже - Гогол, Чехов, Аристофан, Молиер, Бомарше, Шекспир, Илф и Петров, Джонатан Суифт, Чудомир, Алеко Константинов, Марк Твен, Раблe…И че най-великите комици от сцената и екрана са все мъже - Чаплин, Луи дьо Фюнес, Бурвил, Фернандел, някои от българските съвременни политици и т.н.

На тези  аргументи обаче ще противопоставя, след няколкото си срещи от близко разстояние,  дами със страхотно чувство за хумор.

Ето една от тях - Джоан Ривърс, актриса, която ми призна : "Толкова отдавна не съм правила секс, че съм забравила кой кого връзва ".

И още от Джоан : " Един мъж може да спи с тази и онази и никой не го прави на въпрос. Но ако една жена кръшне двадесет-тридесет пъти, веднага я заклеймяват като уличница!".

По женски откровено и чаровно Джоан ми призна с велико чувство за хумор : " Мразя домакинската работа! Оправяш леглата, миеш чиниите… и 6 месеца по-късно започваш отначало..."

- Е, това е някакво изключение, тази твоята Джоан ! - ще махнат с ръка твърдящите, че жените нямат чувство за хумор и ще отсекат - Тя просто е рядък феномен! Какво ли не се случва в биологията .

Да, ама не е само тя от жените с велико чувство за хумор.

Да ви запозная и със следващата моя звезда - казва се Буслир, пак актриса. Тя е категорична: "Когато жените са депресирани, те или ядат, или отиват да пазаруват . Мъжете... нападат друга държава".

И още от онова, което ми каза така, че щях да падна от смях: "Дали жените могат да убиват на война? Достатъчно е някой генерал да дойде при мобилизираните жени и да им каже: "Виждате ли враговете отсреща? Те твърдят, че изглеждате страшно дебели в тези униформи ..."

Роз, също актриса, сподели пред мен :

" Мъжът ми ми каза,че се нуждаел от повече пространство. И аз... го заключих отвън ".

Ха, ха, нали? Пада му се на мрънкача …

А г-жа Габор, актриса, както е тръгнало, ми прошепна: " Мечтая за мъж, който е мил и отзивчив. Нима искам толкова много от един милионер?"

Довери ми още: " Аз съм великолепна домакиня . Всеки път, когато се развеждам с някой мъж, задържам къщата му ..." Тази същата Габор декларира и хуманизма си: " Никога не съм мразела един мъж дотолкова, че да му върна диамантите ..."

Дороти Паркър, колежка, писателка, изрично  ме предупреди:

"Обичам да пия мартини, но не повече от две. С три мартини съм под масата, а с четири - под домакина ".

Дороти  ми каза, очевидно визирайки някои от съвременните български "класици" на прехода, бичещи роман след роман като в дъскорезница, на конвейер : "Това не е книга, която да оставиш просто така! Тя трябва да бъде захвърлена с всичка сила !"

Естрадната певица Доли ми се похвали нежно с величината на бюста си: "Аз бях първата жена, която си изгори сутиена - на пожарната команда й трябваха четири дни, за да го угаси... "

А Ерика Джонг, пак колежка, писателка, ме светна за мъжете:

"Много, много отдавна, когато мъжете били ловци и хвалипръцковци, а жените прекарвали целия си живот в грижи около бременността и често умирали при раждане, на тях им се случвало да бъдат обладавани против тяхната воля. Мъжете се оплаквали, че жените им били студени, неотзивчиви, фригидни... Те искали жените си разюздани. Искали ги диви, буйни. Сега жените най-накрая се бяха научили да бъдат буйни и разюздани и какво стана? Мъжете се спаружиха!"

Е, да попитам сега: и след тези примери ли още  ще се намерят мъже с дебели глави, които да твърдят, че жените нямат чувство за хумор ?

- Ама, чакай, бе, къде си срещнал тези остроумни  жени?! - сигурно ще попитат завистливо някои мъже.

Е, отговарям - срещнах ги в градската библиотека, може да се срещнете с тях и вие, стига да влезете в някоя читалня и да разгърнете страниците с мъдрости и остроумни цитати .

А в подкрепа на това, че жените имат не по-малко от мъжете чувство за хумор още от създаването на света, прибавям  и моя железен  аргумент - чувството  за хумор е развито у жените много повече, отколкото у мъжете!

Да, и аз твърдя това с пълна увереност както Айнщайн е твърдял, че Вселената ни е крива и постоянно се изкривява.

Именно благодарение на развитото си безгранично чувство за хумор жените са могли да си имат вземане -даване с мъжете през вековете. Само така те, крехките и нежните, са могли да изтърпят и да продължават да търпят Мъжа, това налитащо постоянно на бой, на война, на власт, на пиене, мезета и секс грубовато, че често и глуповато създание, за което колежката Рита Браун гениално  е казала :

" Когато Бог е създавал мъжа, той очевидно само ...се е упражнявал !"

 

 

Карикатура: ©Георги Чепилев

 


 

©Христина Мирчева