Първи поетически двубой в Ямбол: Таня Хаджидимитрова срещу Росица Бакалова

10.03.2016
Снимка 1

XXVIII-ят поетически трубадурски двубой ще е първият в град Ямбол и той ще се случи на 11 март от 18:00 ч. в Синия салон на НЧ „Съгласие 1862”. В него ще се срещнат две дами – Таня Хаджидимитрова (със секундант Стоян Чобанов) и Росица Бакалова (със секундант Георги Русев). Автор и водещ – Петър Чухов.

 

Входът е свободен.

 

Двубоят ще протече в обичайните четири тура:

I тур – всяка от двете дами ще се представи в рамките на 10 минути с най-доброто от поезията си.

II тур – всяка ще има по 10 минути, за да дискредитира опонентката си, представяйки на публиката нейни слаби, по своя преценка, творби.

След втория тур публиката ще има възможност да предложи дума или фраза като тема за импровизация. Предложенията, записани на листчета, ще бъдат събрани в шапка, от която водещият ще изтегли едно и това ще бъде темата, по която дамите ще пишат в продължение на 20 минути. През това време ще се проведе

III тур, в който секундантите ще разполагат всеки с по 10 минути, за да защитават своята дама и да нападат съперничката й.

И накрая,

IV тур – по 5 минути на всяка дама за прочитане на написаното току-що стихотворение по темата, зададена от публиката.

Публиката ще гласува след всеки тур за предпочетената авторка с предварително раздадените листчета като резултатите ще се изписват на табло, без обаче да се знае кои числа за кого се отнасят. Победилите поет и секундант ще бъдат обявени накрая, след като се съберат резултатите от гласуването.

Повече за двубоите, както и снимки и видео, можете да намерите тук:

http://openlit.wordpress.com/ (Петър Чухов)

 

КОЙ КОЙ Е?

 

Таня Хаджидимитрова

Родена съм на 12 май 1967-ма. В Ямбол. И…

Професионално съм икономист-счетоводител – с бакалавърско висше.

Непрофесионално:

  • Майка на три деца.
  • Баба на 2 внучета.
  • Издадени три книги /между другото, щото не се приемам насериозно/.
  • Не участвам в поетични конкурси основно поради мързел.
  • Работя предимно върху себе си.
  • Работя с млади хора.
  • Занимавах се с читалищна дейност.
  • Занимавам се с учрежденския архив в  община Тунджа.
  • Някоя и друга годинка /близо 10/ бях част от журналистическата гилдия на Ямбол, но разочарованието от простотията беше повече от ината ми.
  • Не понасям счетоводителската работа макар животът да е едно голямо Число.
  • Обичам да катеря планината.
  • Опитвам се да работя с фотоапарат.
  • Боготворя водата, като се започне от „мълчаната” и се стигне до зеленясалото корито на река Тунджа в родния ми град.
  • На път е да излезе и четвъртата ми книга.
  • Има и още, но едва ли ще е интересно на аудиторията.

 

Таня за двубоя

Те, думите, имат особено значение. За мен. Затова не искам да ги пропилявам. Прекалено много ги уважавам. И се старая да не ги отвратя с празнословие. Приемам, че всеки един миг от настоящето е поезия. Въпросът е, дали имаме душа да я усетим. Или сме затънали в калта на битието. Екзистенциално.

И като е поетичен двубой, нека да е! Макар в поетичното изкуство да се привличат онези, които се обичат. Опонент в поезията няма. Всеки е сам. За себе си. „Суров и опасен”.

 

Росица Бакалова

Родена в Ямбол. Завършва литературна паралелка, а след това „Българска филология“ във ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий“. По-късно прави специализация по „Приложна психология“ в Пловдивския университет. Работи като журналист и учител. През последните 5 години открива за себе си, а и за публиката политическия анализ и публицистиката предимно в сайта „Ямбол свят“. Първата стихосбирка е издадена през 1996 г. „Страх от разсъмване“ в Ямбол, редактор е Любомир Котев, втората „Безпощадно лично“ през 2006 в ИК „Захари Стоянов“ –  редактор Иван Гранитски. В момента подготвя за печат третата книга „Време за апостоли“. Превеждана е на английски, руски и сръбски в различни литературни алманаси. Награда през 2010 г. в Първото издание на национален конкурс за учители творци „Васил Карагьозов“ с председател на журито Николай Табаков.

Росица за двубоя

Истината не е нито добра, нито лоша, нито обективна, нито субективна. Истината е НЕПОПРАВИМА.  А в случая е, че съм страхотно добър поет!

 

Снимки: Краси Стойчев и Денислав Стойчев

 

Информация: Петър Чухов

 


 

©Христина Мирчева