Румен Денев: "Прегръдката е омагьосан кръг"

21.03.2016
Снимка 1

Румен Денев за книгата на Иглика Дионисиева Déjà vu Hug и срещата на литературен Казанлък с нейната поезия

 

Новина от миналата седмица:

"Легендарният Boeing 747 Ed Force One, собственост на британската хеви метъл група Iron Maiden, се сблъска с наземен влекач на летището в чилийската столица Сантяго.

Самолетът се е ударил във влекача, докато се е опитвал да направи завой под ръководството на водач, който го е отвеждал за зареждане с гориво, преди групата да отлети за концерт в испанския град Кордоба.

При инцидента са пострадали двама наземни оператори на влекача, които са откарани в болница, съобщава Дейли мейл.         

По време на завоя е паднал болт, който е част от механизма, свързващ влекача със самолета и така при завоя той се оказа извън контрол и се блъсна във влекача, увреждайки сериозно шасито и двата двигателя", се казва в съобщение на официалния сайт на групата.

20-те тона музикална техника все още не са били натоварени на самолета. Никой от членовете на бандата не е бил на борда.

Най-вероятно ще се наложи да се сменят и двата двигателя на самолета. Ed Force One е самолетът на групата, който музикантите закупиха от авиокомпанията Air France през 2016 г. за пътуванията ѝ по време на световното турне The Book of Souls, а пилотирането е поверено на самия вокалист Брус Дикинсън.

Бандата Iron Maiden е създадена през 1975 г. Тя оказва сериозно влияние върху формирането на световната "метал" музика. През своята 40-годишна история групата записва 15 студийни албума."

Сигурно ще ви се стори  странно това въведение, но в тези срещи аз съм човекът в антрето, който ви посреща, а поетът, когото каним, е  човекът в гостната на своя си дом на поезията, който ще ви го покаже като вътрешно пространство.

Това въведение е заради стихотворението на Иглика Дионисиева „Обладаване”, в което Iron Maiden не просто се споменават, но са част от метафората ѝ за любовта. Аз бих превел Iron Maiden не като „желязна девица”, а като „желязна гилотина”, което също е възможно. Любовта като болка, любовта като рана, любовта като екзекуция, такава е абсурдната логика на живота. Животът е опасен по същността си, да се живее е опасно, а да се обича е единствената възможност, която ни е дадена, за да сме свободни.

Заглавието на най-новата стихосбирка на Иглика Дионисиева е „Déjà vu Hug”, което осмислям като „прегръдка, която ти се струва, че вече си преживял някога”. Доста плашещо е да прегърнеш за първи път новата си любов и да имаш чувството, че вече си преживял тази прегръдка, нали? Прегръдката е омагьосан електрически кръг, в който се вихрят силови потоци, за които нищо не може да се каже, защото състоянието в омагьсания кръг на любовната прегръдка е дълбоко хронично онемяване и ослепяване.

Нека да напомня, че аз съм човекът от антрето. Аз посрещам гостите, но домакинята е друга. Така че мога даже да се опитвам да потърся обяснение за déjà vu. Казват, че déjà vu се получава, когато дадена ситуация в настоящето се обработва не от тази част на мозъка, която отговаря за настоящето, а от друга, която се занимава с възстановяването на спомените и се случва déjà vu. Това е добро обяснение, защото е подходящо за поетите – за тях настоящето, миналото и бъдещето даже не се обработват от мозъка, а от неизследван още от медицината особен сърдечен център по вечност.

Друго обяснение на déjà vu гласи, че понякога погледът възприема нещо по-бързо, отколкото съзнанието може да го обработи като информация и тъй като този процес е прекалено бърз, ние придобиваме усещането, че виждаме нещо за втори път.

И това е подходящо обяснение, защото в поезията нещата се движат по-бързо, отколкото в другите литературни родове и видове. Стихотворението е за читатели с бързо вътрешно зрение. Понякога стихотворението се движи със скоростта на светлината и му виждаме само началото и края – слети в огнена точка.

Поезията на Иглика Дионисиева е вътрешно пространство, а не външен вид. Така че нека влезем в нейните стихове и да се огледаме.

Слово на Румен Денев, прочетено при представянето на Иглика Дионисиева в рамките на проекта "Очи в очи с поезията" на 17 март 2016 година в Казанлък.

 

Още по темата тук

 


 

© Христина Мирчева