Кръстю Тодоров - Кеца с изложба живопис в галерия "Аспект", Пловдив

29.03.2016
Снимка 1

Галерия "Аспект" с изложба живопис на художника Кръстю Тодоров - Кеца.

Откриване: 06 април 2016 от 18.00 часа

Изложбата ще продължи до 26 април 2016 година.

С настъпването на пролетта пространството на галерия Аспект ще бъде превзето от странния свят на бургаския художник Кръстю Тодоров - Кеца. Той е един от основните автори, с когото работя още от отриването на галерията, и спокойно мога да кажа, че имам заслуга за налагането му пред пловдивската публика. Настоящата изложба е негова шеста самостоятелна изява в Пловдив и в галерия Аспект и е продължение на един изключително успешен за твореца период: през миналата година той реализира мечтата си да представи пред любимата си публика в Бургас мащабна експозиция от голямоформатни картини, като своеобразен котрапункт подреди камерна изложба „Серенада” в галерия „Неси”, а в края на 2015 г. за него дойде голямо международно признание, а именно присъждането на голямата награда в конкурса “Confluence” в Ню Делхи, Индия, на неговата картина „Дресировка”.

За изложбата си в Аспект Кеца е подготвил колекция  от живописни творби, представящи го в най-добрата му светлина. Преобладават любимите му фигурални композиции, в които незлобливото чувство за хумор и деликатната гротеска оформят неговия характерен, разпознаваем стил. Основен  персонаж е арлекинът, образ на самота, вглъбение и тъга, но не и на безнадеждност и отчаяние. Героите на Кеца не са трагични образи, те са по-скоро симпатични чудаци, опитващи се да преодолеят отчуждението на съвременното общество влизайки в диалог с понякога странни субекти – риби, птици, раковина или стар грамофон. Няколко от картините му са озаглавени „Серенада” и това не е случайно - и тук арлекинът е сам, свири на китара или на цигулка, но обектът на серенадата е неясен, той не присъства на платното, той е по-скоро копнеж за близост, за любов. Освен фигуралните  композиции в изложбата  присъстват пейзажи и натюрморти, които представят художника в различна светлина.

Пейзажите на Кеца са градски. Който очаква природа, планини, реки и поля ще остане разочарован; дори толкова любимото море или отсъства, или е само загатнато в далечен план. В центъра на тези  платна винаги на преден план стои старинна градска къща - красива, елегантна, с ажурени парапети и цветни сенници; често позанемарена и олющена, но винаги носеща уникална атмосфера и дух. Понякога отстрани надничат странни дървета с изрязани клони, грее лилава  луна, мяркат се пясъци и синьото на морето, но погледът е привлечен магнетично от къщата – приказна, тайнствена, къща с минало, в която са живели поколения и са се случвали истории...  А що се отнася до натюрмортите, тук живописното майсторство на Кеца е намерило най-изчистеното си изражение – на фон с пестелив цвят и богата фактура той изобразява древен артефакт, ваза с едно единствено цвете и почти винаги ябълка, плодът натоварен с много символика и библейски препратки. Въздействието на първосигнално ниво е чисто декоративно, но натюрмортите му носят и тънък философски подтекст.

Всъщност, независимо от тематиката и сюжетите, това, което прави най-силно впечатление в картините на Кеца е изчистения живописен стил, умелото боравене с цвета и фактурата, издържаните композиции – все неща, които доказват, че художникът владее занаята си до съвършенство.

Всеки, който иска да се наслади на чудния свят на Кръстю Тодоров-Кеца, може да го направи от 06 до 26 април в галерия Аспект, а защо не и да отнесе частица от него със себе си.

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Христина Мирчева