"Специалистите разказват": Искра Траянова представя Жул Паскин в Национална галерия

22.04.2016
Снимка 1

През месец март Националната галерия постави начало на новата музейна инициатива "Специалистите разказват" с разговор пред картините на Васил Стоилов в представителната експозиция на Квадрат 500.

Следващата среща там е 23 април, събота, 2016 в 15.00 часа, в зала 7.

Видният представител на  Парижката школа Жул Паскин ще бъде представен от главния уредник на отдел "Изследване и представяне на чуждестранното изкуство" Искра Траянова.

Вход – с билет за експозицията.

 

Жул Паскин (1885-1930) е роден във Видин. Световноизвестният художник  създава голям брой акварели, рисунки, офорти и живописни платна, повечето от които днес са притежание на престижни музеи или са в частни колекции в Европа и САЩ. Паскин работи в различни жанрове – голо тяло, портрет и фигурална композиция. Неговите теми и сюжети са твърде характерни за времето. Това е десетилетието на следвоенен Париж, обхванат от френетична еуфория и ефимерни илюзии, чиято особена атмосфера с право е наречена “Лудите години”. Творчеството му, със специфичната нотка на меланхолия и лиризъм, внася лично своеобразие в неспокойното развитие на европейското изкуство от началото на ХХ век.

Искра Траянова е специалист в областта на европейското изкуство от ХІХ - ХХ век. През 1986 г. завършва история на изкуството в Лайпцигския университ. От 1987 г. работи като уредник в Национална галерия за чуждестранно изкуство, а от 2015 г. е главен уредник в Националната галерия. Участва в организирането на престижни международни изложби и реализира самостоятелни кураторски проекти в страната и в чужбина. Била е стипендиант на Германската служба за академичен обмен, на Гьоте институт в Берлин по “Професионално усъвършенстване на музейни и галерийни кадри ”, на КултурКонтакт в Международната  лятна академия за културен мениджмънт в Залцбург и Виена. Има специализация в  Мюнхен на тема: “Европейски сецесион”.

На снимката: Искра Траянова

 

Информация: Весела Христова-Радоева, Ръководител отдел "Комуникации", Национална Галерия

 


 

© Христина Мирчева