Станислав Памукчиев с "Преминаване. Маркери по пътя" в Национална галерия - София

09.05.2016
Снимка 1
НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЯ
представя
 
СТАНИСЛАВ ПАМУКЧИЕВ
 
ПРЕМИНАВАНЕ
Маркери по пътя
 
12 май 2016 – 19 юни 2016
Куратор: Надежда Джакова
 
Откриване: 12 май, четвъртък, 18.00 часа
Двореца, пл. "Княз Александър І" №1

 

"Преминаване" има ретроспективен характер, като показва  творческото развитие на Станислав Памукчиев от 80-те години до днес. Изложбата се осъществява по покана на Националната галерия.

Проследени са трансформациите в творчеството на автора, неговите търсения, размисли и резултати  в един продължителен разговор за живописта и пластическия израз през последните 35 години. Конструирана специално в седем зали на втория етаж на Национална галерия – Двореца, експозицията маркира тематично и времево този дълъг творчески процес.

В началото на 80-те години художникът създава фигурални картини със социален сюжет и типаж. Постепенно този тип композиции преминават извън социално-политическата среда и извеждат обобщаващ образ на човека.

 90-те години форматът значително се увеличава. Това е времето, когато авторът изгражда собствен визуален речник, включващ  пепел, пръст, въглен, сажди, восък. Творбите му отразяват динамиката в отношенията материя – време – дух и гранично – безгранично.

През 1998-1999 г. Станислав Памукчиев работи върху „Вместилища“ – първата творба от процеса на превръщането на живописната картина в самостоятелен обект и пластична инсталация.  Живописта се развива в сложни пространствени композиции, като с това се засилват и импулсите на автора към скритото, невидимото, тайното съществуване, метафизичното присъствие.

Следват проектите „Преминаване“, 2001-2002, „Хронотопи“, 2009, „Криптоси“ и „Утаено време“, 2015. Това духовно любопитство се задълбочава, преминаването се превръща в предложение за пропътуване зад удобството и сигурността на разпознаваемото, водейки ни в лабиринтите на себепознаване и себеразкриване.

 

КОЙ Е?

Станислав Памукчиев

Станислав Памукчиев е роден през 1953 г. в София. През 1979 г. завършва специалност ,,Стенопис” при проф. Димо Заимов в Националната художествена академия. Реализирал е над 40 самостоятелни изложби и има множество участия в международни изложби и проекти. Професор в НХА.

Носител е на Националната награда за живопис ,,Владимир Димитров-Майстора", 2015; Националната награда за живопис ,,Захари Зограф”, 2004; Голямата награда на Международното триенале за живопис, София, 1996; Първа награда на Международния младежки конкурс за живопис, София, 1984 и др.

 

За повече информация:
Надежда Джакова - куратор
0879 834 030, [email protected]

 

Наименования на творбите: 

1. Делници, 2009, въглен, парафин, метал, текстил
2. Човек и количка, 1985, маслени бои, фазер, собств .  на Национална галерия
3. Фигура, 1986, маслени бои, фазер, собств . на Национална галерия
4. Покана

 

Информация: Весела Христова-Радоева, Ръководител отдел "Комуникации", Национална галерия

 


 

© Христина Мирчева