Мащабна изложба на Иван Мърквичка в Национална галерия - София

17.05.2016
Снимка 1
Юбилейни дати: 
160 години от рождението на художника Иван Мърквичка

 

 

НАЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ
представя
 
ИВАН МЪРКВИЧКА (1856 – 1938)
И НОВАТА БЪЛГАРСКА ЖИВОПИС
 
17 май – 4 септември 2016
 
Под патронажа на Министерството на културата
 
Откриване на 17 май (вторник), 18.00 часа
Двореца, пл. "Княз Александър І"

 

 

Изложбата е посветена на 160-годишнината от рождението на Иван Мърквичка – художник, чиято съдба е свързана с първите стъпки в изграждането на следосвобожденската българска култура. Неговите битови композиции са своеобразна емблема на времето. И ако в тези произведения е отразено традиционното ежедневие, то портретите представят новата свободна личност.

Иван Мърквичка оставя ярка следа в многообразната картина на зараждащия се художествен живот. Той е сред основателите на първото ни художническо дружество, сред организаторите на първите изложби, сред инициаторите на първото специализирано списание за изкуство. Участва активно в създаването на Държавното рисувално училище през 1896 (днес Национална художествена академия) и е негов първи директор и професор по живопис до 1921.

През дългия си творчески и обществен живот Мърквичка не е самотник. Заобиколен е от съмишленици във време, когато българското изкуството изминава пътя от възрожденските икони и портрети до модерната пластична култура. Мнозина от  учениците му демонстрират и нови художествени възгледи. Историята е наситена със събития, има своите върхови постижения, познава и вътрешните колизии и лутания.

Изложбата, подготвена от изкуствоведа Бистра Рангелова в екип с Елица Терзиева и Боряна Вълчанова,  е първи опит да се постави творчеството на Иван Мърквичка в контекста на сложния и богат на индивидуалности художествен живот в България в края на ХІХ и началото на ХХ век. Повдига се въпросът за нашето познание за изкуството от този период, както и за преценката ни за него. Представени са 50 автори – повечето известни и високо ценени, а други - непознати дори и за специалистите. Голяма част от картините се показват за първи път.

Изложбата се осъществява с подкрепата на „Еуратек“ – официален представител на „Шкода“ за България.

 

За допълнителна информация:
Бистра Рангелова 0879 147 680
 
Наименования на картините:
 
1. Пловдивски пазар,1887
2. Автопортрет, 1937
3. Жена с ветрило,1897
4. Шопско хоро, 1892

 

Иниформация: Весела Христова-Радоева, Ръководител отдел "Комуникации", Национална галерия - София

 

 


 

© Христина Мирчева