Христо Йотов с живописни загадки в Арт галерия Форум, София

19.05.2016
Снимка 1

Арт галерия Форум представя

художника Христо Йотов

изложба живопис

Откриване: 19 май, четвъртък, 2016 от 18.00 часа

Адрес: София, бул. "Васил Левски" 93 а

 

Експозиция от 20 платна е подготвил за столичани българският художник Христо Йотов. Повечето от тях са с размери 100х80 и 80х60 см.

Художникът споделя, че неговите картини се рисуват бавно. Всяка една е разказ, който не бива да се повтаря, затова техническата подготовка изисква предварителни скици с туш и молив. Въображението, фантазията са много важна част от целия творчески процес, а и винаги трябва да има нова изненада. Което прави от художника илюзионист, магьосник, виртуоз.

Най-лесно е стилът на Христо Йотов да бъде категоризиран като сюрреалистичен, но той по-скоро се доближава до абсурда. Странни фигури със загадъчни жестове и в нетипични пози - от напълно разсъблечени, до натруфени с екзотични облекла, извършват трудно обясними действия, често разсмиващи, но и водещи ни към размисъл. Изчистеният цветови фон дава възможност вниманието на зрителя да се съсредоточи върху малките фигурки, заемащи в типично брьогеловска суматоха обширните пространства на картините, в които няма случайности. 

 

КОЙ Е?

Христо Йотов


Христо Йотов е роден е през 1950 в София. Завършва Живопис в НХА през 1979 при проф. Панайотов. 

Работил е в областта на сценографията, стенописа и приложната графика. От 25 години е на свободна практика и се занимава единствено с живопис. Има повече от петдесет самостоятелни изложби в страната и чужбина. Творбите му са добре продавани навън, а експозициите му са очаквани с нетърпение  у нас, където той рядко прави изложби.

Галерии, представящи Христо Йотов:

  • „Корерис” – Атина
  • ”Артиум” и „Нурол” – Анкара, Истанбул
  • „Аниксис” – Баден, Швейцария
  • г-я „Софи” – Цюрих, Швейцария
  • Български културен център във Виена и Братислава
  • „Мултитрейт” – гр. Грац, Австрия
  • „Мейсънс” – Хюстън, САЩ и други

 

Произведения на Христо Йотов – Йотó са част от колекциите в НХГ, СХГ, градските галерии в страната и в частни колекции в Канада, САЩ, Европа, Южна Америка.

 

Изложбата ще продължи до 12 юни 2016 година.

 

За повече информация: Ваня Атанасова, 0888 304 724

 


 

© Ина Мирчева, Диаскоп