Среща с полския писател Януш Рудницки и неговата книга "Смъртта на чешкото куче"

24.05.2016
Снимка 1

Издателство СОНМ и Полският институт в София ви канят на среща с полския писател Януш Рудницки и представяне на българското издание на сборника с негови разкази "Смъртта на чешкото куче" в превод на Правда Спасова.

Книгата е част от проекта "Разказът- един пренебрегнат жанр", осъществен с подкрепата на Програма "Креативна Европа" на Европейския съюз.

Януш Рудницки е роден в Кенджежин-Кожле, Силезия, през 1956 г. Като активист на «Солидарност», той е интерниран след въвеждането на военно положение в Полша, а през 1983 г. емигрира в Германия. Германист и славист по образование, писателят живее и твори в Хамбург, но не прекъсва връзките си с полската култура и по-специално с кръга около литературното списание «Tworczosc» във Варшава. Публикувал е девет сборника с разкази на полски език, някои от които сам превежда на немски.

В своите провокативни, дръзки и гротескни истории от сборника «Смъртта на чешкото куче» Рудницки описва реалността на емигранта и човека от малкия град, озовал се в мегаполис, както и на несретния писател, стъпка по стъпка, отхвърляйки всякакви социални и естетически конвенции. Неговите герои изглеждат прости, но чувствителни хора, нелишени от човешки странности. Те говорят и мислят за обикновените неща по необичаен начин.
Преводачката на книгата проф. дфн Правда Спасова е преподавател по философия и естетика в Националната художествена академия. Превела е важни трудове от областта на полската хуманитаристика като «Моите правилни възгледи за всичко» на Лешек Колаковски (2013), „Новите форми в живописта и произтичащите от тях недоразумения“ на С. И. Виткевич (2011), «Човекът“ на Роман Ингарден (2002), както и романа „Меир Езофович“ на Елиза Оржешкова (2012), „Приказки от полски писатели“ (2009), повестта «My sweet Raskolnikow” на Януш Гловацки (1993) и др.


25 май 2016 г., сряда, 18.00 ч.,
сцена на Културната програма
на Пролетен базар на книгата
(ляв полуетаж), НДК, вход свободен



Информация: Калоян Праматаров, Издателство СОНМ

 


 

© Христина Мирчева