НОВИ КНИГИ: Златна Костова и "Отмъстителна поезия"

01.06.2016
Снимка 1
 
ЗА АВТОРА И КНИГАТА
 
 
  • Таня Иванова, Джаз ФМ радио: "Между болезнената истина и красивата лъжа. Златна Костова разказва докосващи истории в новата си поетична книга "Отмъстителна поезия""
 
Златна Костова е преводачка, поетеса, журналистка, радио водеща и човек с голямо сърце. Наскоро тя издаде новата си поетична книга "Отмъстителна поезия", чиято премиера беше на 8 май 2016 в литературен клуб "Перото" в София. Представянето на стихосбирката събра десетки приятели и почитатели на поезията на Златна, а след официалната част се изви дълга опашка от желаещи да поздравят лично авторката и да си вземат автограф.
 
"Събраха се толкова много хора и беше толкова лично. Сякаш имах среща с всеки поотделно." – връща се към премиерата Златна Костова. За нея преживяването продължава да бъде като сън, от който още дълго няма да се събуди. "Ходя и не знам на кой свят съм. Толкова беше вълнуващо." – сподели Златна при гостуването си в ефира на Джаз ФМ в петък миналата седмица.
 
"Отмъстителна поезия" излиза от каталога на Black Flamingo Publishing. Редактор на стихосбирката е Аксиния Михайлова, художественото оформление е дело на Кирил Златков, а фотографиите на Златна, направени специално за книгата, са на Яна Лозева. На гърба на изданието са публикувани думи, написани от Екатерина Йосифова. Златна Костова определя този екип като книжно семейство и е категорична: "Аз съм голяма късметлийка с книгите и с художниците.", визирайки не само новата си стихосбирка, но и предишната си книга "Врабче в черупка" (изд. Дамян Яков, 2012 г.).
 
За мнозина, които познават Златна Костова и знаят колко позитивен, лъчезарен и усмихнат човек е тя, заглавието "Отмъстителна поезия" буди първоначално недоумение, което трае кратко, само до разгръщането на книгата. На първите страници мотото обяснява самото заглавие, което е повлияно от "Разглобено лято", предишния роман на съпруга на Златна – Людмил Тодоров. Там единият от героите застава зад идеята, че истината разглобява романтичните ни представи на всички нива.
 
"Дадох си сметка, че е така. Независимо дали е в любовта, дали е в ежедневието, в очакванията ни, в измамените илюзии, в недоверието, в забравата или незабравата, в нежеланието да дадеш прошка или да простиш - винаги има един много силен елемент на болка при истината. И не всеки може да я понесе. Аз съм направила тази уговорка, че предпочитам да остана от страната на красивата лъжа, защото има нещо много поетично в красивата лъжа – има мисъл за теб, има обич, има повече реалност отколкото в истината, която би те наранила." – споделя Златна Костова.
 
Нейната поетична книга "Отмъстителна поезия" вече живее свой собствен живот, достигайки до различни читатели.
 
"Много от тях казват, че са открили своя история. Мисля, че това е най-високата оценка, която може да се даде на един автор. Това говори за истинност и за добър подбор на средствата. Много хора, които ми дават обратна връзка, казват: "Това стихотворение сякаш е писано за мен." – така Златна обобщава отзивите за книгата си и не е изненадана от това, защото казва: "Аз самата съм чела много проза и поезия, в които съм откривала себе си. Мисля, че това е еманация на изкуството. Във всеки вид изкуство, ако откриеш своя история, значи то те е докоснало, значи то е истинско, значи то работи по законите на изкуството."
 
 
 
  • Елица Павлович: "Поезия за златни момичета" 
 
Четенето на поезия винаги е лична среща с автора. И ако някак си мога да си представя, че ще заобичам текст в проза, написан от несимпатичен писател, то ми е абсолютно невъзможно да харесам поезия, ако не разпозная поета като мой човек. Златна Костова е мой човек. Това ми стана ясно дори само от корицата и съпровождащите разделителите снимки, на които се вижда жена с хубава усмивка и отлично чувство за стил – няма как да не я припозная като сродна душа.
 
 "Отмъстителна поезия" е кръстила книжката си Златна Костова – като отмъщение към истината на живота, която разрушава поетичните ни илюзии. Стиховете й обаче не носят никакъв негативен контекст. Те са красиви, приятни, понятни и светли. Поне за мен. Мъничките парченца свят, които авторката гледа с поетичните си очи са и моя свят – дори разочарованията там са романтични. Кучета, рокли, парфюми. Улици, спомени, целувки – съвсем момичешки истории.
 
 
  • Мария Донева: "Отмъстителна поезия"
 
Има мили хубави стихотворения, които ти носят букет от макове и лайка. Има чудесни, красиви стихотворения, които внимателно пристъпват със саксия с живо цвете в нея. Стихотворенията на Златна Костова не носят цветя – те самите са цветя. Думите на Златна не са кофраж за мислите и чувствата, думите й са мисли и чувства. Внимателно носени, отглеждани думи, думи-полъх, люляни и галени като деца.
 
"Отмъстителна поезия" е нежна книга, която облъхва сърцето. Сигурно всички питат Златна защо книгата й се казва така. Особено ако не са я прочели. Аз я прочетох и също не знам отговора, но заглавието ми харесва. Книгата ме впечатлява със свободата, с която признава и приема чувства, за които са ни учили, че е срамота да изпитваме. Отмъстителност, ревност, разочарование, желание някой да бъде само твой, желание да принадлежиш. Толкова фино и изящно изказани, както би могъл да ги изрази само много нежен и много, много смел човек.
 
Тя е книга за любовта, най-много за нея. За различните й имена и превръщания. Може да е луна, може да е поезия. Може да е камък върху камък, или да не остане камък до камък, и пак любовта да се усеща и да свързва нещата от света, да го прави цялостен, цял и обитаем. Ваня ми каза, че е важно стихосбирката да се чете последователно, от началото до края. Прочетох я така и се опитах да отгатна нейните мисли, но не успях да открия скритата картинка. И после четох стихотворенията пак, но както аз си знам, всяко поотделно за себе си, където отворя, и на всяко се радвах. Любов, радост, тъга, наслада.
 
Златна пък казва: "С тази книга отмъщавам на истината за болките и раните, които нанася, и избирам да остана от другата страна – от страната на красивите лъжи."

Според мен го казва заради удоволствието от противоречието. Книгата й е убежище, лазарет с милосърдни думи, галерия с картини, градина с цветя, всичко, което си помислите – и нито един лъжлив звук, нито една фалшива нота, а истината, истината само.
 
 
 
  • Кристин Димитрова:
 
Стихотворенията на Златна Костова в стихосбирката "Омъстителна поезия" са умни, искрени като съблечена кожа, открито емоционални, но никога в клише, бистри, отворени, но всяко със собствена, дълбоко скрита драма, човек ги чете, защото разпознава ситуациите, защото ги приема като скъпоценно споделяне, защото иска да ги чете, а не защото го е страх, че ако не разплете спагетите на смислите им, ще излезе неграмотен за "последните тенденции". Индивидуалността никога не е тенденция - тя е това, което е.
 
 
  • Екатерина Йосифова:
 
Поздрав, Златна: за всичко, а конкретно - за ръкописа ти! Истински и красив едновременно. От чудесното заглавие до края. 
 
 
  • Катерина Стойкова-Клемър:
 
Тези кристални стихове не отмъщават, а лекуват. Ние имаме нужда от любящото им състрадание и мъдрите им открития. Стиховете не само лекуват, но и разговарят с читателя чрез дълбока емоционална връзка, прокарана с искреност, откривателство, вяра в доброто, въпреки всичко. Златна Костова отмъщава на всичко, което не е любов чрез любовта на душата си, така щедро въплътена в тези стихове. Усетих как прочитането им ме променя към по-добро.
 
 
  • Елена Алексиева:
 
Изчитането на ръкописа на "Отмъстителна поезия" извърших веднага, а после и пак. Чудесна лекокрила поезия, която ме кара да изпитвам завист към душевната нагласа на човек, който може да вижда света в себе си и около себе си така. Мисля, че цялата книга е вече напълно завършена и много нейна. Четенето ми донесе голяма радост и душевно отпускане в най-добрия смисъл.
Не знам дали си поетеса-"къснозрейка", но със сигурност си зряла поетеса в литературния, сетивния и емоционалния смисъл на думата. Просто няма какво повече да се каже. Мнението на приятелите е важно, аз също прибягвам до него понякога, но и без него в стиховете ти ясно личи значителна самоосъзнатост, т.е. категоричен и безспорен усет какво искат и как го постигат. Това може би дори не е твоя лична нагласа, просто тя си съществува вътре в самата тъкан на стихотворенията. А по-сигурен белег за качество няма как да се намери.
 
 
Снимки: Представяне на книгата в Литературен клуб "Перото", 8 май 2016 година.
 
Стихотворения от книгата на Златна Костова "Отмъстилена поезия" в "Диаскоп":
 
 

 
© Христина Мирчева