"Женски светове" на Лили Кючукова завладяват галерия "Аспект", Пловдив

07.06.2016
Снимка 1
Галерия "Аспект" представя
 
Лили Кючукова
 

"Женски светове"

живопис, акварел, рисунки

Откриване: 08 юни 2016 от 18.30 часа

Под нежния съпровод на цигулката на маестро Мичо Димитров

                                                            

В галерия "Аспект" ще закрием пролетния сезон с изложба на известната пловдивска художничка Лили Кючукова, която гостува при нас за първи път.  Добре позната на публиката в нашия град, Лили и този път не изневерява на любимите си теми и образи, обобщени прекрасно под надслова „Женски светове“.

Жената, показана през погледа на жена, е най-точната характеристика на творбите й: тя съпреживява със своите героини, съпътства ги и ги наблюдава в различни житейски ситуации, симпатизира им и ги разбира така, както само една жена може да разбере друга.

Женските образи в картините на Лили са красиви и загадъчни, нежни и силни, невинни и порочни едновременно, те носят финеса и елегантността на една отминала епоха, излезли сякаш от романите на Мопасан и Флобер -  много характерно за творчеството на художничката като цяло.

А кое е различното, с какво провокира настоящата експозиция? Първото, което прави впечатление, е смесването в една изложба на три обичани от Лили техники – живопис, акварели и рисунки - нещо, което тя по принцип избягва, но разчупеното пространство на галерията я провокира към този експеримент. Така в изложбата се редуват от миниатюри до големи формати, изпълнени върху картон или платно, нежни ефирни акварели, прецизни рисунки и силни категорични живописни композиции. Залагайки на този подход, Лили демонстрира пред публиката възможностите си в различните живописни техники и доказва за пореден път високия си професионализъм.  Друго интересно нейно решение е да включи в тази изложба творби от три  теми: най-много са картините от цикъла „Витрините на Амстердам“, върху който Лили работи от доста време и освен живописни, всички акварелни работи и рисунки са именно от този цикъл. Другите две представени теми са „Спомени от Нормандия“ и абстрактни пейзажи. Разбира се, това деление е донякъде условно, защото независимо дали пейзажът е от Нормандия или е абстрактно виждане на художничката, те все пак са само фон, на който се открояват отново фигурите на жени. Жената е винаги в центъра на композицията: понякога е греховна зад витрините в квартала за удоволствия, понякога е само спомен сред хълмовете на Нормандия, а понякога е имагинерно изображение върху преливащ от багри фон – героини многолики като живота, всяка обитаваща своя различен свят.

„Женските светове“ на Лили Кючукова завладяват галерията на 08 юни 2016 в 18.30 часа под нежния съпровод на цигулката на маестро Мичо Димитров, който ще озвучи вернисажа в знак на приятелство между двама големи творци. А който иска да се потопи в романтичната ретро атмосфера на картините, може да го направи в продължение на три седмици до края на месец юни в галерия "Аспект". 

Изложбата ще продължи до 30 юни 2016 година.

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Диаскоп