Награди във Втори Международен Екслибрис Конкурс Варна 2016

28.08.2016
Снимка 1

 

На 18 август 2016 г. в Арт Галерия Ларго в присъствието на много гости – ценители и художници, беше тържествено открито второто издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна. На церемонията бяха обявени победителят в конкурса и наградените автори и бяха връчени наградите на присъстващите творци.

 

Наградени автори и творби

Носител на Първа награда в конкурса е великолепният български художник Веселин Дамянов – Вес. Втора награда журито без колебание присъди на Кун Уанг от Китай, а Трета награда на Истанбулско Екслибрис Общество – на Сергий Храпов от Украйна. В тазгодишното издание Наградата за млад автор отива в Турция при Алперен Гюлдю. Сдружението на художниците – Варна присъди своята награда – плакет и грамота, на Лукаш Цивицки от Полша. За първи път беше присъдена Награда на журито - специално създадения от Димо Миланов екслибрис, посветен на второто издание на Конкурса и неин носител е Гуйлан Кю от Китай.

Награда на името на Едуард Пенков

За първи път в това издание беше присъдена специална Награда за особени творчески постижения на името на Едуард Пенков. Неин призьор е Христо Найденов от България. Журито отличи с Почетни грамоти осем изявени автори от цял свят – Маурицио Шварцман, Аржентина, Клио Уилкинсън, Австралия, Владислав Кварталний и Роман Сустов от Беларус, Людмил Методиев от България и Рената Реа Симликова от Чешка Република, Павел Делекта от Полша и Елена Фелиция Сележан от Румъния. Пет млади автори бяха отличени с Поощрителни грамоти – Сахак Чибукчиян, Армения, Стефани Чернева и Петър Чиновски, България, Куинг Лиу, Китай и Кирил Скачков от Украйна.

Изложбата

Изложбата със селектираните във втори Международен Екслибрис Конкурс Варна творби може да бъде разгледана в галерия Ларго до 28 септември 2016. Следващите събития от съпътстващата програма на Конкурса са през през месец септември. В Арт Галерия Ларго цикъл от лекции ще изнесе изтъкнатият български художник, проф. Владимир Иванов. На 12 септември темата ще бъде „Тайните на графичното изкуство – графика и графични техники“, а на 19 септември лекцията е „Изкуството на XX век – въпроси без отговор“. Входът и за двете събития е свободен, но с предварително записване поради ограничения брой места.

 

Международен Екслибрис Конкурс Варна се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд Култура. Повече информация за конкурса можете да намерите на неговия сайт: www.exlibris-competition-varna.org.

                                                                 Арт Галерия Ларго благодари за подкрепата на

Ларгонет ООД, Община Варна, Истанбулско Екслибрис Общество, Верига ресторанти Годзила, Сдружение на художниците Варна, НУИ „Добри Христов“ Варна, Българска Национална Телевизия и Българско Национално Радио – Радио Варна

 

Информация: Нели Вълчева, Изпълнителен директор, Международен Екслибрис Конкурс Варна

Албум с творби от изложбата в "Диаскоп" тук

 

Още по темата в "Диаскоп":

Второ издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна 2016 

ПОКАНА: Арт Галерия Ларго с второ издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна 

 


 

© Ина Мирчева