Радослав Нинов с Наградта за млад живописец на името на Едмонд Демирджиян

13.09.2016
Снимка 1

Наградата за млад живописец

на името на Едмонд Демирджиян

 

РАДОСЛАВ НИНОВ
 
Галерия "Ракурси", 19 септември – 1 октомври 2016
 
Откриване и връчване на наградата:19 септ.2016 от 18.00 

 

 

Фондация "Едмонд Демирджиян" връчва за седми път наградата за живопис за обещаващо развитие и посветеност на изкуството. Носител за 2016 е Радослав Нинов, който се представя с изложбата "Не толкова лош ден".

Наградата

Наградата е основана през 2010 г. в памет на художника Едмонд Демирджиян и се връчва ежегодно. Състои се от грамота, организиране на изложба в галерия "Ракурси" и 1000 лева.

Досегашните носители на наградата са Минко Йовчев, Калия Калъчева, Велислава Гечева, Любен Петров, Радоил Серафимов, Анжела Терзиева и Елеонора Терзиева.

Журито в състав:

Мария Василева, Надежда Олег Ляхова, Даниела Радева, Румяна Йонева, Недко Солаков и Правдолюб Иванов следи целогодишно изявите на младите художници. Изборът е мотивиран от високото качество на произведенията и съвременния визуален език, както и от перспективите за бъдещо развитие на авторите.

 

Кой кой е?

Едмонд Демирджиян (1951-2009) е български художник, живял и работил в България и САЩ. През 1978 г. завършва специалност стенопис в Художествената академия в София при проф. Димо Заимов. От 1978 участва активно в художествения живот у нас и в чужбина. Организира множество самостоятелни изложби. Работи в областта на рисунката, колажа, живописта (с маслени и акрилни бои, темпера акварел) и графиката. През 1994 получава зелена карта за постоянно пребиваване в САЩпо закона за „изключителни заслуги в областта на изкуството”. До 1998 разделя времето си между България и САЩ. През 1995 получава престижна стипендия за живопис на американската фондация „Полък-Краснер”. През 2006 е удостоен с наградата на София за изключителни заслуги в областта на изкуството и културата за изложбата „Непоказвано от Едмонд", галерия на ул. „Шипка” 6, София.

Радослав Нинов е роден през 1992 в гр. Тетевен. От 2004 живее в Лондон. През 2012 завършва Колежа по изкуство и дизайн Тауър Хамлетс, а през 2015 – университета Голдсмитс в Лондон. През 2015 получава наградата за живопис TheNevilleBurston. В момента живее и работи в гр. Ябланица.

Мария Василева за Радослав Нинов:

"Картините на Радослав Нинов са отворени пространства, в които художникът помества свои наблюдения, фантазии и мечти, но и оставя достатъчно място за зрителя и неговите собствени желания. Платното е контейнер, който поема натрупани знания, реминисценции от историята на изкуството, видени обекти или чути думи. Фикцията се прелива с реалността. Образът се случва там, където мислите се срещат или разминават с първичното телесно присъствие; там, където смисълът се сблъсква с рефлекса на тялото. Архивът от значения се разтваря в първичния импулс на направата." 

Галерия „Ракурси", ул. „Хан Крум" 4а, тел. 03 981 26 17, www.rakursi.com
 
Фондация „Едмонд Демирджиян”, http://edmonddemirdjian.blogspot.com,
тел. 0898419003

 

Информация: Мария Василева, куратор ART WORLD

 


 

© Ина Мирчева