Иван Чаушев с "Момичето, дъгата и аз" в галерия "ХебросАрт", Пловдив

19.09.2016
Снимка 1

Галерия "ХебросАрт" представя

Иван Чаушев

Изложба-живопис

"Момичето, дъгата и аз"

Откриване: 23 септ. 2016 от 18.30 часа

 

Скъпи приятели, имаме изключително удоволствие да Ви поканим на откриване на изложбата на Иван Чаушев "Момичето, дъгата и аз" на 23 септември от 18.30 ч. в хотел-ресторант Хеброс, ул. Константин Стоилов 51 А, Старият град, Пловдив, непосредствено преди старта на Нощта на Музеите и Галериите 2016. 

Иван Чаушев е актьор. И художник. Ако бях режисьор, щях да му поверявам най-положителните и красиви роли в пиесите. Красиви и зареждащи като пейзажите му. Ако обичате магията пейзаж, това е вашият художник. Ако обичате България - ще я намерите в творбите му.

Погледът ви ще се зарее от най-високото, ще стигне чак до виолетовото на планинските ридове на хоризонта, до безпощадно оранжевото небе на отиващия си ден. Сведете очи към сгушените селца в ниското, потънали в обятията на хълмовете, прегърнати от овошките. Хубави и уютни са тези бели къщи с разкривени и позеленели от времето керемидени покриви, увенчани с приказните като къщички на елфи родопски комини . Слезте до реката - в приказно сините води се оглеждат седефенозелените листенца на върбите, а тъмните стволове причудливо извиват снага по брега. Влезте в гората, подпалена от огнените протуберанси на есента и потънете във виолетовите сенки.
Това не е една картина. Това е галерия от меки и сладостни усещания за принадлежност, преклонение към света около нас, към най-съкровеното у нас. Към вечния човешки стремеж за единение с мирозданието. Към спасение.

Иван Чаушев не просто рисува пейзажи, той ги създава. Изкушавам се да цитирам поетесата Миряна Башева - с възхищение и респект!

Каним Ви на изложбата на почитаемият Иван Чаушев с чаша хубаво вино. Да стартираме заедно Нощта!


Кой е?

Иван Чаушев


Иван Чаушев е личност, добре позната сред художествено-творческите среди. Роден е на 28 февруари 1935 г. в село Брани поле, Пловдивско. През 1957 година завършва театрална студия при Театъра на народната армия. Първите му роли са в театъра в град Дупница в постановките "Коварство и любов" и "Безименна звезда". Година по-късно започва работа като актьор в Драматичен театър "Иван Димов", Хасково. За петдесет години на сцената е изградил над сто роли. Носител е на орден "Кирил и Методий" ІІІ степен, както и на две златни значки на Съюза на артистите в България.

Пловдив е знаков за Иван Чаушев, който през 1951 г. прави първи стъпки на голямата сцена. Едва 16-годишен, той се явява на конкурс за артисти в Пловдивския театър и дни след това започва репетиции на спектакъла "Село Борово". С режисьора Иван Добчев го свързват най-хубавите спомени от Хасковския театър, където играе от 1958 г. до средата на 90-те.

Таланта си на художник Иван Чаушев споделя с публиката през 1963 г. и три години по-късно е приет в групата на хасковските художници.

Авторът има поредица от участия в общи експозиции в България и в чужбина - в Париж, Франция, Швейцария, Александруполис и о. Самотраки, Гърция. Негова картина е подарена от редакцията на в. Стандарт на папа Бенедикт XIV във Ватикана, друга е собственост и на Григор Димитров, тенисистът прославил България. Обича Родопите, морето и всичко българско. Пресъздава ги в платната си.

От 2005 г. Иван Чаушев е почетен гражданин на град Хасково. 

През 2014 г. на Литературни дни "Южна пролет" Иван Чаушев е удостоен с Голямата награда "Александър Паскалев" на Община Хасково за цялостен принос в областта на изкуството и културата.

На достолепната възраст 81 години Иван Чаушев е в прекрасна кондиция и продължава да ни радва с изящните си платна. На предстоящата изложба "Момичето, дъгата и аз" ще се представи с 34 произведения.

 

Информация: Таня Банкова, галерия "ХебросАрт", Пловдив

 


 

© Ина Мирчева