Нощ на музеите и галериите в "Аспект"с Трендафила Трендафилова

20.09.2016
Снимка 1

Фигуративен ambient (Състояние Небе)

подготвя

Трендафила Трендафилова за Нощта на галериите в „Аспект“

23 септември 2016 от 19.00 часа

 

Фигуративно-автопортретни композиции, разкриващи взаимовръзка между звук и образ, ще представи Трендафила Трендафилова в галерия „Аспект“ в Нощта на музеите и галериите (23 септември).

Талантливата художничка от Варна е победителка в конкурса за млад автор на галерия „Аспект“, чиито финалисти бяха представени по време на официална изложба, част от програмата на НОЩ/Пловдив 2015. Тази година Трендафила ще покаже самостоятелна изложба „Фигуративен ambient“ (Състояние Небе), която ще остане в галерия „Аспект“ до 4 октомври, а вечерта на 23 септември е нейният пърформанс с авторска музика в стил synthcolor (електро-акустично вокално изпълнение).

27-годишната Трендафила Трендафилова завършва живопис в Художествената академия в София. Разностранните ù интереси не се изчерпват само в рисуването, но намират отзвук и в областта на композирането на електронна музика и писането на стихове. Според директорката на галерия „Аспект“ Олга Петрова, въпреки младата си възраст, творбите на Трендафила носят усещането за един завършен творец, който е открил своя стил.

 

 „Тя е изключително обещаващ артист и също толкова креативен човек и затова съм сигурна, че в представянето на изложбата „Фигуративен ambient“ и придружаващия я пърформанс ще има редица приятни изненади за публиката“, прогнозира галеристката.

 

Състояние небе - неутралното поле на комуникация между космос и битие, небе като атмосферен звук, присъстващ интимно и метафорично, състояние на небесна атмосферика - фина музикална вибрация, съединяваща изображение и съзнание – така самата авторка определя същността на своето творчество.

 

 „Ембиент е музикален стил в електронната съвременна музика, който интерпретирам, траснформирайки го в една нова изразна фрома - фигуративен или изобразително-художествен ambient, което буквално означава фигуративна атмосферика. В този художествен проект се опитвам да изобразя и материализирам този тип музикално звучене чрез идеята за хармоничност и синхронизация между звук, цвят и форма, присъстващи в живописта ми“, споделя Трендафила Трендафилова.

 

Монументалност, въздушност, чистота, проницателност, медитативно внушение са част от ключовите думи, описващи проекта.

 

 „Цветът и линията са главни функции в картините ми. Формулирам изкуството си като композиция от елементи, представящи средата на вдъхновение. Обичам способността на музиката да ми помага да се влюбвам безкрайно много пъти на ден, за да преоткривам обектите на творчеството си“, казва за себе си и за творбите си художничката.

 

Идеята в повечето й картини се основава на личното й съпреживяване на реалността, сънувана или не, както и на магическото усещане за пространство и време. Основен приоритет в този проект е работата й с преобразуване на електронната музика в художествено произведение. В повечето картини присъствието на неконкретни безструктурни форми без ясни асоциации е главен резултат от миксирането на звук и образ. Младата авторка фигурира композицията от звуци през филтъра на небесните обекти на промяна.

„Този проект посветих на комуникацията си с небесното пространство и атмосферното ambient звучене. Музиката, която ще демонстрирам, е електро-вокален експеримент, който наричам още dreamy elements of expression“, разкрива Трендафила.

 

 

Галерия „Аспект“

пл. „Стефан Стамболов“ 1А

23 септември от 19:00 – Фигуративен ambient (Състояние Небе) на Трендафила Трендафилова (изложба). Продължава до 4 октомври.

23 септември от 21:00 до 22:00 – Пърформанс на Трендафила Трендафилова

 

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Ина Мирчева