Съботен литературен BOX с Денчо Владимиров: "За пловдивската НОЩ на музеите, галериите и ...такситата"

01.10.2016
Снимка 1

Сатиричен отдел "Жило"

Из бележника на публициста Денчо Владимиров 

                                                                                                                                                

Едва ли ще се сбърка, ако се предположи, че най-мощно " Ура" се е изтръгнало от гърди на стотици пловдивски таксиджии, когато са чули вестта, че градът ще бъде Европейска столица на културата. Та нали това означава хиляди гарантирани културни вечерни прояви! А в пловдивски битов превод от десетилетия това означава и... директно страхотен оборот за таксиметровите вечерни услуги!

Така е все още в този все още втори по население град в страната, където въпреки модернизациите на градския транспорт по европейски проекти, не може все още да се окъснее вечер за посещение на кина, концерт и театър. Защото след около 21 часа  източноевропейско време е въпрос само на късмет да хванеш автобус /тролеи в Пловдив вече отдавна няма /. След този упоменат час по спирките ще видите неслучайно да застават в дълги редици  десетки таксита ...

Но при доста волното и на практика май и неконтролирано таксуване от страна на таксиметрови водачи, много пловдивчани направо си се въздържат да се възползват от пълните с изненади  при плащане таксиметрови услуги. Едва ли има пловдивчанин , който да се похвали с подобно приключение! Преди години ми се наложи доста сюрпризиран да платя и аз за превоз от автогара Юг до Панаира цяла ...двадесетолевка. Оказа се, че таксистът бил поставил отпред на стъклото си табелка с надпис, че вози ...по четири лева на километър. Годината беше 2009 -та , свидетел ми беше чуждестранна журналистка, а кой е бил тогава шеф на НАПА и финансовия контрол в града, оставям на историците да уточнят тази  история с такъв вид таксиджийско безнаказано "творчество" . 

И ето, такава е сега вечерната картина в пловдивския градски транспорт след 21 часа - по спирките навред рояци от хора, които напразно чакат да мине я автобус, я маршрутка. И накрая идва ред, когато след културно мероприятие пловдивчани от някой от крайните квартали /най-вече от ЖР " Тракия ", почти до село  Ягодово / примирени с орисията си се запътват към очакващото ги с "разтворени обятия " такси като след превоза пътникът - културен ценител олеква с някоя десетачка, скътана за сиренце за децата му, примерно.

И съвсем диалектически, след няколко такива запознанства с   традицията на липсващ късен вечерен масов градски транспорт, то и на най-запаления театрал, кинаджия, музикален фен и прочие потребител на култура, започва да му се отщява от културни   програми, центрирани от десетилетия все в центъра на града. Едно е, нали, да отидеш на вечерен концерт в центъра на село и да си се прибереш безпроблемно до крайната си махала, съвсем друго е да отидеш на концерт в центъра на голям град и да се прибереш след това до отдалечения и на десетина километра квартал!

Десетките мероприятия в Нощта на музеите и галериите в Пловдив бяха подредени съвсем естествено най-вече в късните вечерни часове, а някои доближаваха по часови пояс и полунощ. Но с това  изникваше и хроничният проблем с прибирането на посетителите по крайните кварталите. Интересно е дали някой от тамошните районни кметове се е сетил за този проблем на хората, за които е поел ангажимент да им осигурява удобства като кмет? А това се отнася и за камарата добре платени експерти и служители, нали? Не се ли сещат да погледнат нещата от този ракурс и в създадената с немалък платен екип организация по подготовката на града за Европейска столица на културата ?

И ето как в крайна сметка Нощта на музеите и галериите и театралният фестивал "Сцена на кръстопът" се оказаха пак твърде доходоносни за таксиджиите, което явно не е главната цел на тези културни празници, нали?

Ето ви и едно лично впечатление. Бях на чудесна вечер в  пловдивската галерия " Резонанс ", проява, която кой знае защо не бе оповестена в иначе дебелия като роман пътеводител, който и след Нощта можеше да се види даже неразопакован на пакети на пропуска на НБ"Иван Вазов". Изгледах богатата програма в "Резонанс"с премиерните документални филми на Антония Димитрова, заснети това лято в Италия, за "плаващите кейове на сънародника ни Кристо" и увлекателното филмово запознаване с италиански град , който заедно с Пловдив ще бъде европейска столица през 2019 година. И зареден със светли емоции застанах някъде след 21 часа и аз за прибиране на спирката до бившия български хотел "Тримонциум", сега турски хотел"Рамада". На спирката заварих десетки изнервени хора, очакващи дълго напразно автобус или маршрутка . Сред чакащите имаше и зрители, излезли и от продължилата 150 минути драматизация на романа "Ана Каренина" от фестивала " Сцена на кръстопът". И чакаха, чакаха момчета и момичета театрали и ценители на изкуства и накрая, то се знае, събирайки и стотинки, се запътваха към такситата, правейки си несъмнено извод и за организацията на пловдивския градски транспорт, и за управлението на града, че и на държавата. Беше комично, но и трагично да се чуе на спирката и псувня по адрес на... Европейския съюз!

Но така е вече четвърт век вечер в Пловдив, градът, който, както  съобщават вече десетки табели, се готви да става Европейска столица на културата . След толкова семинари и симпозиуми с кафе паузи и софри по темата ОБАЧЕ още не се е разбрало от   началници и платени експерти по културата , че нормалният вечерен градски транспорт също е основна функция при  осъществяването на културния живот. Иначе каква европейска  столица на културата ще е Пловдив, щом и през задаващата се 2019 година ще е съвсем реално да пустеят вечер десетки зали не заради липса на интересуваща се публика, а заради една сбъркана традиция да не се осигурява на пловдивчанина и госта на града възможност спокойно да отива и на кино, и на концерт, и на театър, и на раздумка с приятели вечер, и след това цивилизовано да се прибере с осигурен му "модернизиран градски транспорт". За  реализацията на цитирания в кавичките, приключил официално  още през миналата година европроект, са изсипани страшно  много пари , но ако се съди по резултата и от отминалата нощ на  галериите и музеите, и от вечерите на театралния фестивал, то тези пари май, ако не изцяло, то поне отчасти са отишли на вятъра? Или кой знае къде още.

А като се има предвид , че над 90 процента от концертите, представленията и прочие културни прояви в Пловдив стават все така централизирано в централната част на града , то на практика се получава нещо неособено демократично като завоевание на демокрацията - СОЦИАЛНА НЕДОСТЪПНОСТ НА ЕДНА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА ПЛОВДИВ ОТ КРАЙНИТЕ КВАРТАЛИ ДО ВЕЧЕРЕН КУЛТУРЕН ЖИВОТ И ОТДИХ ПОРАДИ ОТСЪСТВИЕ НА НОРМАЛЕН ВЕЧЕРЕН МАСОВ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ! Не ви ли понамирисва това и на социална дискриминация? Май имахме някакви комитети и комисии по такива явления и някога може би ще се сетят "да бръкнат" и в този абсурд?

И още нещо се получава. Което, за съжаление, понамирисва на конфуз и пред света.

В програмата на нощта на галериите и музеите видяхме в подготовката и провеждането им проявен реален ангажимент и от страна на редица посолства и организации от чужбина , включително и от САЩ. Положени са наистина от тяхна страна усилия , дадени са и средства, за което може само да се благодари . Но лесно може да си представим какво биха почувствали едни такива чуждестранни поддръжници на иначе чудесните инициативи за вечерен културен живот като видят изненадани, ако не и стъписани и огорчени, неочаквано слаб интерес и посещения на  културните прояви с тяхно участие. В такива случаи инностранните дипломати и експерти даже и не биха могли да си представят, че причина за това в един европейски цивилизован град може да е липсата на осигурен пълноценен вечерен градски масов транспорт потребителите на културните прояви !

И то в град , който се готви да става културната столица на континента!

И затова огорчението от неосигурения късен вечерен градски транспорт в Пловдив за посетителите и на "Сцена на кръстопът " и  Нощта на галериите и музеите на Европейската столица на културата, е вече и с международен привкус .

За щастие проблемът е решим.

Нужна е само колективна управленска воля.

Иначе, драги пловдивчани, поглеж някой се е сетил да оттегли и кандидатурата на Пловдив "по български" като Европейска столица на културата заради явно устойчивото несъвършенство на вечерния   градски транспорт като реален проблем за културния живот в града

И пак "по български" да се издигне нова кандидатура на български град за Европейска столица на културата - например на град с автобуси и трамваи до полунощ и метро до зори?

И това не е никак хипотетично като видение да се случи - в днешна България, както се видя, всичко е възможно.

 

Карикатура: © Георги Чепилев

 


 

© Христина Мирчева