Изложба-акция на Пламен Деянов в СГХГ

06.10.2016
Снимка 1
 
 
Софийска градска художествена галерия
представя
 
Изложба-акция на Пламен Деянов
 
Куратор: Борис Костадинов
 
11 октомври 2016– 11 ноември 2016
 
Откриване – 11 октомври (вторник) 2016 от 18:00 
фасадата на СГХГ от към парка на Народния театър
 
 
Изложбата-акция на Пламен Деянов носи необичайното заглавие:
 
СОФИЙСКА ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ
ПЛАМЕН ДЕЯНОФФ 
БОРИС КОСТАДИНОВ
ГАЛЕРИЯ ЕМАНУЕЛ ЛАЙР
АВСТРИЙСКО ПОСОЛСТВО - СОФИЯ
 
Обикновено подобен информативен текст се поставя под оригиналното заглавие на една или друга музейна изложба, но тук на него е отредено централно място. Причината за това се крие в специфичния подход на Пламен Деянов като автор, който от години манипулира и трансформира езика на корпоративния свят,  икономиката на изкуството, принципите на рекламата и по този начин критически коментира основите на нео-либералното общество.
 
В настоящият проект реалните организатори на събитието са изписани в азбучна последователност и са изведени като негово заглавие, напомнящо „рекламна кампания“, която разчита на текстуален „тийзър“. Той трябва да ни „намекне“ за основната идея. Гореспоменатият текст е отпечатан върху банер, окачен на фасадата на Сoфийска градска художествена галерия. Освен това множество плакати със същото съдържание присъстват на различни ключови места в града – галерии, книжарници, театри, ресторанти и кафенета и др.
 
Какво цели цялата тази кампания?
 
Тя трябва да предвести превръщането на „Митрополитската“ къща в Арбанаси, построена през 1480 година - в Център за съвременно изкуство. Това е дългосрочен проект, съставен от много инициативи, изложби и акции с цел да се наберат средства за реализирането на идеята. Този дарителски жест е следствие от желанието на артиста да подпомогне и стимулира развитието на съвременното изкуство и младите художници в неговата собствена страна.
 
Къщата е исторически паметник и е първата къща в България, която е разполагала със собствена баня. Нейните дърворезби са забележителни. Именно те бяха в основата на голямата изложба "Foundation Requirements" в музея 21er Haus във Виена миналата година. Тогава инсталацията, представена там, се базираше на перфектно изработени изчезнали дърворезби и интерпретации на други елементи от къщата. Идеята беше да се привлече вниманието на международни специалисти, колекционери и меценати към поощряването на съвременното изкуство в родината на художника.
 
Настоящата изложба-акция в София продължава популяризирането на проекта, но този път в България.
 
Акцията СОФИЙСКА ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ, ПЛАМЕН ДЕЯНОФФ, БОРИС КОСТАДИНОВ, ГАЛЕРИЯ ЕМАНУЕЛ ЛАЙР, АВСТРИЙСКО ПОСОЛСТВО – СОФИЯ задава въпроси и търси обратна връзка с широката публика относно разбирането за важността на съвременното изкуство в съвременния български контекст, частните инициативи за неговото насърчаване и меценатските практики.
 
 
За Пламен Деянов
 
Живее и работи във Виена. Пост-концептуалната му практика се базира на критическо преосмисляне на метаморфозите на консуматорското общество и пряко заимстване на елементи от капиталистическата култура на производство и предлагане.
 
Неговата кариера е свързана със самостоятелни изложби в престижни европейски музеи като: MUMOK, MAK и 21er Haus (Виена), Palais de Tokyo (Париж), Kunstverein Hamburg (Хамбург), както и с галерии като Emanuel Layr и Mayer Kainer (Виена) и Nicola von Senger (Цюрих).
 
За Борис Костадинов
 
Живее и работи между Виена и Берлин. Кураторските му проекти изследват взаимовръзката между изкуството и политическите и геополитическите реалности, икономиката, социалните процеси и теории, изкуството като социален или активистки жест.
 
Той е курирал проекти за Manifesta 11 (Цюрих), IG Bildende Kunst, bäckerstrasse4 Gallery, Ernst Hilger Gallery (Виена), LS43 (Берлин), Radiator Gallery (Ню Йорк) и др.
 
 
Информация: Петър Димов, Връзки с обществеността, СГХГ
 
 

 

© Ина Мирчева