"Българска литература от Освобождението до Първата световна война": Милена Кирова с представяне в "Перото"

18.10.2016
Снимка 1

 

Имаме удоволствието да ви поканим на представяне на книгата на проф. Милена Кирова - "Българска литература от Освобождението до Първата световна война", част I, на 20 октомври от 19:00 ч. в литературен клуб „Перото” – НДК.

С участието на доц. Бойко Пенчев и доц. Морис Фадел от Нов български университет, с които ще дискутираме теми, свързани с книгата и съвременното преподаване по литература.

 

Към нас ще се присъедини и Албена Руневска, уважаван педагог.

Книгата на проф. Кирова обхваща университетски курс лекции, но има за цел да въведе широк кръг читатели в историята и проблематиката на българската литература. Авторката извежда на преден план някои забравени произведения и поставя във фокус нови оценки на вече познати творби със съзнанието, че това, което наричаме литературна история, не съвпада с реалността на ситуацията, в която се е случила българската литература от Освобождението до Първата световна война. Част 1 се отнася за периода от Освобождението до първите години на 20 век, или до появата на ранния модернизъм. Цялостно са представени автори като Захари Стоянов, Иван Вазов, Алеко Константинов, Стоян Михайловски.

 

КОЯ Е?

Милена Кирова

Проф. дфн Милена Кирова преподава история на българската литература от Освобождението до Първата световна война и антропология на библейския свят в СУ „Св. Климент Охридски”. Ръководи катедрата по българска литература. Автор е на 15 книги, сред които са монографиите „Сънят на Медуза. Към психоанализа на българската литература”, „Йордан Йовков. Митове и митология”, „Проблематичният реализъм” и „Библейската жена. Механизми на конструиране, политики на изобразяване в Стария Завет”, „Литературният канон. Предизвикателства“. Носителка е на много награди, в т.ч. Националната награда за литературна критика на името на Иван Радославов и Иван Мешеков (2011), Националната награда за хуманитаристика „Хр. Г. Данов“ за 2011 и за 2006 г., наградата за литературна история и критика на СУ (2003), наградата за постижения в областта на литературната история на ВТУ (2002) и др.

 

Информация: Издателство "Колибри"

 


 

© Христина Мирчева