Съботен литературен BOX с Денчо Владимиров: "Предизборен гадател"

22.10.2016
Снимка 1

- Капитализмът - каза ми на чашка кафе забогателият внезапно мой  състудент Х.Т.П  - в това му е хубавото, че дава широк простор да си измисляш какви ли не невероятни маймунджилъци за правене на пари, нещо, което при социализма тоталитарната власт ограничаваше до дупка. И ето най-новото, което измислих като средство за пооправяне на финансовия ми статус, та и аз като стотици хиляди повратливи сънародници да се пооблажа - пуснах във вестник за безплатни обявления съобщение, че мога да гадая предизборно на политически партии и независими кандидати по... падналото им се като номер число в изборната листа!

Само половин час след отпечатването на вестника се позвъни на вратата на офиса-маза, който временно бях взел под наем.

Влезе запъхтян, с изкривена вратовръзка от бързане, кандидат в изборите:

- Падна ми се число номер ЕДНО! Какво означава това?

Дадох му знак да почака, завих си главата с хавлиена кърпа, заклатих я в транс и след минутка му казах:

- Победата ти е в кърпа вързана! Получил си знак свише, отгоре! Числото 1 през цялата история на човечеството е означавало само първо място - да си  номер едно във футбола, в конкурс за бармани и готвачи, номер едно и в брака - едно е да си номер едно при избраницата си, друго номер две, нали? Поздравления - победата е твоя, господин Номер Едно!

Кандидатът засия от радост, извади сто лева, пъхна ми ги като на сватба в горното джобче и си тръгна важно надут.

След него се появи друг кандидат. На него му се паднало в предизбораната листа числото 2. Аз отново си завих главата в хавлиена кърпа и с глас, излизащ като от земята, заредих:

- Изключителен подарък на съдбата сте получили, драги ! Това е божествено число. Господ като е сътворявал човека му е дал две очи, две ръце, два крака и други все по две неща дал и на мъжа, и на жената. Това значи, че във вашия случай Господ бди осторожно над вашата изборна кампания! Победата ви е вързана в кърпа!

На кандидатаq на който му се паднало изборно число 6, аз му направих също  блестящо гадание - той може да е бил и хроничен тройкаджия в училище, както много наши политици и управници, но ето че сега получава шестица! Значи му е дошъл златният шанс да отъркаля всички опоненти и да грабне победата!

На кандидата, на който пък му се бе паднало числото 3, аз ловко се извъртях в гаданието :

-  Три! Това е знаменателно число ! Светата троица, тримата богатири, тримата мускетари, трите мечки, трите прасенца ... Виждате колко често се среща това знаменателно число! С него кандидатът е непобедим! В аванс ви честитя победата!

На друг кандидат му се бе паднало числото 7.

- Ти си щастливец ! - прегърнах го аз. - Това число е библейско! Затуй това число манифестира навред победно! Затова имаме и седемте чудеса на света,  седемте рилски езера , номер 7 във футбола, който е с тази фланелка не пропуска да вкара гол, чувал си за седморката на Блейк, нали, за седемте козлета и вълкът ... С това число 7 може да минеш и без предизборна кампания! Честито!

И така продължих... Цял месец. Напълних се с пари .

В деня за размисъл напуснах тайничко офиса-маза. С напечеленото си бях накупил вече ново жилище, кола, яхта ...

Но си оставих предвидливо неизхарчени няколко стотачки.

Сещаш се защо, нали?

Ами ... с тези стотачки още на другата сутрин след изборите ще си купя перука, изкуствена брада и мустаци и така ще стана невидим за разпознаване от моите предизборни клиенти. 

 

Илюстрация: © Георги Чепилев

 


 

© Христина Мирчева