НОВИ КНИГИ: Владислав Христов и "Обратно броене"

24.10.2016
Снимка 1

 

Думи за книгата "Обратно броене"

 

  • Зарадва ме - очаквано - новата книга на Владислав Христов „Обратно броене”. Беше ме зарадвала и „Германии”, но тогава в удоволствието се намеси и неудоволетворението от себе си: отдавна познавах и харесвах Влади, а ето че не бях очаквала чистата сила на онези кратки стихотворения. Сега на новите се оставих със спокойно доверие. Те водят по път лъкатушещ, едновременно обратен и днешен, тръгващ от дивото на зрелостта към миговете, които са го създавали. Създали са поезия.

 

Екатерина Йосифова

 

  • В тази книга Владислав Христов е осъществил баланс между лаконичността и осмислянето. Обратното броене на зрелостта е започнало. Стихотворенията са сякаш вълни, които се застъпват, разминават, образуват водовъртежи и плисват на брега, за да се отдръпнат отново. Поезия, която диша свободно и по странен начин прави читателя спокоен от тази свобода, въпреки тревожността на времето.

 

Силвия Чолева

 

  • Поезията не е за всеки. Но тази книга със своята измамна простота крие сериозно поетическо майсторство. „Обратно броене” има глас, който всеки ценител на поезията би припознал като свой. Стихотворенията в нея са прости и ясни като заснежено поле. Но отдолу под снежната бяла покривка се крие нещо истинско, което спонтанно ни показва своето присъствие. Присъствие под привидното отсъствие.

 

Владимир Левчев

 

Премиерата на книгата ще се състои на 7 декември от 19.00 ч. в Литературен клуб "Перото", НДК, София

 

Стихотворения от книгата "Обратно броене" прочетете в "Диаскоп" тук

 

Снимка: Ваня Хинкова

 


 

© Христина Мирчева