Ищван Орос с графика в рамките на Осмо международно триенале на сценичния плакат

04.11.2016
Снимка 1

 

НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЯ

и

ОСМО МЕЖДУНАРОДНО ТРИЕНАЛЕ НА СЦЕНИЧНИЯ ПЛАКАТ

представят

ИЩВАН ОРОС

Графика

8 – 25 ноември 2016

Откриване: 08 ноември 2016 (вторник) от 18.00 часа

Среща с автора на същата дата от 17.00 часа

Квадрат 500, зала 19

Пл. "Св. Александър Невски"

 

 

Първата среща на българската публика с един толкова прочут и знаков съвременен визуален артист като Ищван Орос- Homo ludens в света на графикатаидва, макар и със закъснение, в най-подходящия момент. Той пристига в София, за да участва при определянето на наградите на Осмото международно триенале на сценичния плакат, експонирано в изложбената галерия на СБХ, ул. "Шипка" № 6, от 6 до 30 ноември.

Десет от най-известните му плакати са част от сборната колекция на международното жури, а темата на настоящото триенале -  загадки, мистерии, фантазии – лаконично обобщава неговото многостранно, магнетично и енигматично изкуство, представено в самостоятелната му графична изложба.

 

Кой е?

Ищван Орос

Ищван Орос (роден на 24 октомври 1951 в Кечкемет) е световноизвестен унгарски плакатист, график, графичен дизайнер, илюстратор и режисьор на анимационни филми. Завършва Унгарския университет по изкуства и дизайн при Ищван Балог и Ерньо Рубик през 1975. Започва кариерана сценограф и аниматор. От 1984 използва артистичния псевдоним OYTIΣ или Utisz(произнася се Утис; означава “никой”и е тайното име на Одисей в известната легенда за Циклопите). Междувременно се налага сред влиятелните имена в света на плаката.

Изкуството на Ищван Орос притежава достойнството да преодолява граници и да „пътува” във  времето и пространството -  Чикаго, Солун, Витлеем, Пенсилвания, Силкеборг, Истанбул, Торун, Хага, Музей на Ешер, Братислава, Есен, Йорверт,Мелбърн, Аржентина, Мар дел Плата, Будапеща, Кечкемет, Гьор, Бреша, Анкара, София са част от тази околосветстка география. Утис/Оросе редовен участник в международни изложби, биеналета,  симпозиуми и филмови фестивали, а самостоятелните му изложби и участия в колективни проекти са неизброими. Носител е на множество награди за плакат, графика, анимация, изкуство на книгата. Също така е професор в Западния унгарски университет, съосновател на Унгарската асоциация на плаката, член на Международния алианс на графиката и наУнгарската академия на изкуствата.

Творбите му, наситени с парадоксални обрати, провокативни решения, геометрични трансформации, оптически илюзии, невъзможни обекти и анаморфози са привилегия за едни от най-известните музеи и галерии.

Орос е изкушен от класическите графични техники и ги използва с вещина, а игровото начало е определящо за творчеството му, изпълнено с многозначни препратки към различни културни полета, пластове и символи.

Той осъвременява често използваната през Ренесанса техника на анаморфозата, развивайки я така, че да придаде смисъл и на изкривения образ, независимо от отражението или от гледната точка (“анаморфозис”, отгръцки “повторнатрансформация”, е игра с перспективата за проектиране на изкривен образ, който изглежда естествено, само ако бъде погледнат от правилен ъгъл или с помощта на криви огледала).  Така неговите произведения стават носители на по-сложни послания и са провокация към интелекта и чувството за хумор на зрителя. 

 

За допълнителна информация:
Албена Спасова – 0888 90 1414

 

Информация: Маргарита Андреевска-Пешева, "Връзки с обществеността", Национална галерия

 


 

© Диаскоп