"Зона на комфорт" на Александър Гергинов в галерия "Васка Емануилова"

04.11.2016
Снимка 1

Галерия "Васка Емануилова" представя

ЗОНА НА КОМФОРТ

Александър Гергинов

10.11.2016 – 11.12.2016 

Откриване: 10.11.2016 (четвъртък) 18.00 

Самостоятелна изложба в рамките на платформата за съвременно изкуство и млади автори "Място за срещи"

 

Всеки човек има своя зона на комфорт, понякога тя може да е свързана с позитивни усещания, понякога със самотата, гнева, недоволството, чувството на вина или тревогата, и т.н. В изложбата на Александър Гергинов зоните на комфорт са онези скрити лични олтари, в които се преплитат надеждата и вярата с обсесията и страха от това да дадеш свобода на живота и да пуснеш нещата, които си тръгват от теб.            

В изложбата са включени фотографии, обекти и инсталации, всяка една от които представлява форма на споделяне със себе си и с другите. Те са съпътствани от кратък текст, който е личен разказ, но и обръщение към зрителите. Местата и образите, които вдъхновяват автора, се простират от полето на родния му град Елин Пелин до най-голямата базилика на Дева Мария в Рим – „Санта Мария Маджоре”. Част от тях са реални, други са въображаеми или метафорични, както храмът в Камбоджа от филма „В настроение за любов” на Уонг Карвай, където хората могат да изказват своите най-съкровени тайни в малки дупки в стената, които след това да запечатват завинаги. Претворени с леки материали на границата на кича и с доза ирония към сантименталността, работите изпитват „вкуса” и представите на зрителите за „красиво” и „грозно”. Чрез бляскави материи, цимент и направени с телефон фотографии художникът търси не толкова естетическа завършеност, колкото „автентичност” и близост до живота. Използването на коса като материал в изложбата, както и подчертаното лично отношение от страна на автора, се отнасят към общата представа за човешки свят, за „духовно” ДНК, което всички хора споделят и което не е въпрос на мистика, но на споделяне и внимание към личното пространство (зоната на комфорт, индивидуалния олтар) на всеки един от нас.

 

Кой е?

Александър Гергинов

Александър Гергинов (р. 1980) живее и работи в София, завършва специалност „Мода” в Националната художествена академия, където през 2015 г. защитава докторат за историята на модната илюстрация в България. Той преподава мода и развива собствена марка HAM&EGGS. Същевременно има и други художествени изяви; създава най-вече рисунки и живопис, като между 2008 – 2011 г. показва четири самостоятелни изложби в галерия „Пистолет”. Взема участие в различни групови изложби в София, Австрия, Прага, сред които Третото международно биенале за младо изкуство в Москва (2012), както и изложбата „Ще си спомнят за нас в бъдещето” в рамките на София куиър форум – Сладък съюз 2015, галерия „Академия”, НХА (2015).

 

За повече информация:Галерия Васка Емануилова(филиал на СГХГ) / бул. “Янко Сакъзов”, 15 / + 359 2 944 11 75, + 359 878 190 316 / [email protected] / www.veg.sghg.bg

 

 

Наименования на творбите:
 
1. „Водопадът”, 2016, обект / The Waterfall, 2016, object
2. „Всичко (Юли 2014, Рим, Италия)”, 2016, фотография / „Всичко (Юли 2014, Рим, Италия)”, 2016, фотография
3. „Песен (Април 2016, Виена, Австрия)”, 2016, фотография / „Песен (Април 2016, Виена, Австрия)”, 2016, фотография

 

Информация: Петър Димов, Връзки с обществеността, СГХГ

 


 

© Диаскоп