"Лагерът на леките жени": Антон Балаж с премиера в "Перото", София

07.11.2016
Снимка 1

 

Антон Балаж ще представи лично романа си „Лагерът на леките жени” на 9 ноември 2016 от 19:00 ч. в литературен клуб „Перото” – НДК. Непосредствено след срещата с автора едноименният филм ще бъде излъчен безплатно, с английски субтитри. 

 

За нас е изключително удоволствие да Ви поканим на среща с известния словашки писател Антон Балаж! Авторът на „Лагерът на леките жени“ пристига в София през ноември за представянето на романа и едноименния филм. Срещата се реализира с подкрепата на Посолството на Словашката република в България и Словашкото председателство на Съвета на ЕС.


Антон Балаж е автор на повече от 20 книги и десетина радио и телевизионни пиеси. Безспорно е майсторството му в разискване на теми, свързани със социално-политически събития, екология и научно-технически открития. Привидно прозаичните герои на Балаж притежават ясно изградена характерност, романите му – образцова фабулна завършеност, игрива и неочаквана композиция, в тях прозират умението и смелостта на автора да разобличава злото във всичките му превъплъщения. Връх на неговия писателски дар е романът „Лагерът на леките жени”, публикуван през 1993 година и екранизиран 4 години по-късно под режисурата на Ласло Халама.

Лагерът на леките жени е виртуозна пародийна гротеска, пресъздаваща абсурдите в една репресивна институция, останала в миналото. Сюжетът ни пренася в лагер за принудителен труд в Словакия от началото на 50-те години. Живописният „колектив” се състои от 753 политически престъпници, 132 асоциални типове, 53 бивши проститутки, 58 члена на Съвета за национална сигурност, 2 коня и 16 стражарски кучета. Антон Балаж изгражда уникален еротично-политически фарс, в който леките жени, обречени на „историческа ликвидация”, се опитват да оцелеят в абсурдната лагерна атмосфера, където ги превъзпитават по Оруеловия модел за социално инженерство.

С участието на Н. Пр. г-н Мариан Якубоци, извънреден и пълномощен посланик на Словашката република в България, и Роман Рот – зам.-посланик на Посолството на Словакия в България.

 

Информация: Кремена Димитрова, изд. Колибри

 


 

© Диаскоп