ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ НА 18 МАЙ 2013 - С ИЗЛОЖБА НА ПЕТЪР МИЧЕВ - ПЕДРО В ГАЛЕРИЯ "ЖОРЖ ПАПАЗОВ", ПЛОВДИВ

26.04.2013
Снимка 1

На 18 май 2013 година в Европейската нощ на музеите галерия „Жорж Папазов” ще представи изложба на  художника Петър Мичев. С над 50 живописни платна ще посрещаме гостите на галерията от 19.00 до 24.00 часа.

С Петър Мичев галерията работи от 2004 година непосредствено след завръщането на художника от дългогодишното си пребиваване в САЩ.

През годините сме представяли Петър Мичев не само в Пловдив и София, но и в международния панаир на изкуствата „Туяп”, Истанбул и в галерия „Servangallery”, Анкара.

Пред 2008 година Петър Мичев отпразнува при нас и своята стотна изложба, която беше открита от тогавашния омбудсман на Република България и близък приятел на художника господин Гиньо Ганев.

ЗА АВТОРА

Петър Мичев е роден на 9-ти май 1955 в Плевен.

Самобитен художник, рисува от петнадесет годишен. Между 1974 и 1990 развива артистичната си кариера основно в България. Светът го открива през 1990 г. в Брюкселската галерия „Остър ъгъл”, където неговите картини са изложени до тези на Салвадор Дали. Открива големи експозиции във Франция, Белгия, Германия, Швейцария, Люксембург и Дания. През 1994 г. художникът участва в един от най-големите културни проекти на ЮНЕСКО заедно със Сезар, Карсу и Бюфе и през 1997 г. четиримата организират съвместна изложба в монетния двор „Дьо Ла Моне” в Париж. Участвал е в над 400 групови вернисажа.

Живее единадесет години във Франция, а после пет години в Тампа, САЩ.

Пред конгреса на Флорида братът на президента на САЩ - губернаторът Джеб Буш, го представя като единствения жител на щата, записан в "Енциклопедия Британика" - след петгодишното си пребиваване в Тампа, осеммилионният град номинира българина за личност на годината.
 

Във Франция Петър Мичев работи с престижни галерии, една които прочутата "Романет" между Лувъра и Латинския квартал, създала Пикасо като млад автор. Парижката критика го определя като"автентичен, мистичен и невъзможен за дефиниране".

Има десетки хиляди продадени картини. Негови платна са притежание на 30 музея и на известни личности в света, сред които Джордж Буш и Владимир Путин. Освен в музея на Ватикана, картина на Мичев е сложил приживе в частната си колекция папа Йоан Павел Втори. Творбата на Петър Мичев “Мадона от Флорида” пък е в музея на Сената и е избрана за пощенска марка - символ на щата.

Петър Мичев-Педро е сред най-скъпо продаваните български художници.
 

ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ

Европейската нощ на музеите, която ще отбележим на 18 май с участието на всички регионални музеи и на12 частни галерии, е част от културния календар на Община Пловдив, подкрепено е от Общинска фондация „Пловдив- 2019” и се вписва в поредицата събития, насочени към кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019г.

От 2005г. Европейската нощ на музеите е под егидата на Министерство на културата на Република България и Френски културен институт.

Изложбата ще бъде подредена още в началото на месец май  в галерия „Жорж Папазов”, Легис център. С изкуството на Петър Мичев ще посрещнем Великденските празници.


 

текст: Ина Мирчева, галерия "Жорж Папазов"