Денчо Владимиров: "Състрадателен човек"

17.11.2016
Снимка 1

 

От пощата на "Диаскоп"!

 

Да ви го представя - това е съседът Христофор Христофоров, или както му викаме в етажната ни собственост за по-накратко - Христофор Колумб и още по-накратко - Колумба. След някакъв грип преди години и дълго приемане на предписани му щедро от джипито антибиотици, той заболя от свръхсъстрадателност. И оттогава постоянно го виждаме да седи на пейката пред блока и в най-големия студ и да въздиша тежко, а отвреме навреме в очите му да се появяват сълзи от дълбоко човешко състрадание. А свръхсъстраданието му е свързано с цялата прясна история по света и в България. За да му олеква, по лекарски съвет, той непрекъснато споделя  притесненията си пред съседите.

На времето, когато Горбачов остана без работа като провалил се президент и генсек, Колумба много се бе притеснил:

- Сега къде ще си намери работа този некадърник ? Няма я вече партията му,  дето хранеше некадърниците "от Москва до самых до окраин!" Може би ще се върне пак към старата си професия на... комбайнер? Ама той и колхозите разсипа, така че му е спукана работата... Ще си умре като беден мужик.

Успокои се едва като разбра, че Горбачов си намерил работа като лектор на Запад - чете си лекциите срещу комунизма бившият комунистически генсек  и така припечелва по някой милион, колкото да изкара месеца.

 Изпълнен от състрадание бе съседът и когато Бил Клинтън напусна като президент Белия дом.

-  И този ми е дерт. Къде ще работи сега? Като саксофонист?

Успокои се едва, когато узна, че Бил Клинтън започнал с Хилари да обядва с богаташи благотворително - неволята учи - хем богаташът плащал сметката, хем оставял и някой лев за фондацията на Бил и така той можел да изкара месеца, без да се реди с милиони американци за топъл обяд и пуканки.  

А сега съседът се притеснил и за това какво ще работи и Обама като напусне президентството. Барак , за разлика от Бил, не свири нито на саксофон, нито на други свирки. Накрая съседът все пак се успокои като му припомнихме, че Обама си пада много по пиците и сигурно ще си отвори някоя малка пицарийка и заедно с парите от продажба на зеленчуците на Мишел, ще връзва някак си и той двата края.

Състраданието на съседа ни обаче най -силно се отправя патриотично на наши български адреси. Когато Иван Костов остана без работа като пръв партиен ръководител, съседът се чудеше и за него какво ще работи. Пак като преподавател по марксистка политикономия ли? После се разбра, че Иван Костов си отворил, навярно със спестени от командировки пари,  лаборатория и прави нещо в нея, какво не се знае, пълна мъгла, ама изглежда изкарва си все пак така хлебеца човекът… А от няколко дни Колумба пак е в тежка криза на хиперсъстрадание след като чу новината, че правителственият   шеф Борисов от Банкя е хвърлил оставката на цялото правителство и сега сума ти негови хора, от какви ли не сладки служби из страната, остават без работа!

- Абе за този не се тревожа  - каза състрадателният съсед. - Той е картотекиран футболист, ще свързва някак си двата края с участие в мачове, тренировки, рекламни клипове, може някъде да го вземат пак за бодигард , ама какво ще стане с другите ?

Но ние го успокоихме:

 -  Има живот и за тях, Колумбе ! Изходът е: Борисов да си събере  хилядите чиновници на лагер- сбор в Банкя и там ударно, при строг режим, да   ги потренира, ако не за успешно биене на дузпи, то за... симулиране за  дузпи! Де що има по света елитни отбори, ще ги налапат веднага като топсъстезатели ! След толкова симулации в политиката и управлението на  България, те ще са магьосници и в симулациите и на терена! Защото, какво друго са съвременният професионален футбол и съвременната политика  освен... ритане по топките и симулиране за дузпи!?

 

Карикатура: © Георги Чепилев

 


 

© Диаскоп