ПРЕМИЕРИ: Калоян Праматаров и "Дайни"

08.12.2016
Снимка 1

Издателство СОНМ Ви кани на премиерата на стихосбирката

"Дайни" от Калоян Праматаров.

Дата: 15 декември 2016 от 17.00 часа

Място:  Сцена на културната програма на Панаир на книгата

 Национален дворец на културата, ет. 3, западно крило

 

Редактор: Марин Бодаков

Рецензент: Мирела Иванова

Художник на корицата и илюстрациите: Веселин Праматаров.

 

В представянето на стихосбирката участие ще вземат проф. д- р Светлана Стойчева, преподавател по митология, фолклор и литература за деца в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, доц. Ани Бурова, преподавател по „Славянски литератури“ в СУ „Климент Охридски“ и д- р. Марин Бодаков, преподавател по журналистика, културен журналист и поет.

 

За книгата

Стихосбирката „Дайни“ (изд. СОНМ, 2016) е вдъхновена от латвийските пейзажи и митологични персонажи. Според думите на редактора :„Тази книга е в равноправен диалог с модерната литература на европейския север и особено с метафоричните режими на Балтика. Обичам местата, породили страховитата понякога образност в поезията на Калоян Праматаров, и уверено твърдя, че той нанася нови нюанси в претворяването на магнетичния и исторически твърде противоречив латвийски пейзаж. Стихосбирката продължава необичайната доскоро северна тема в българската литература, като по дълбок и очарователен начин ни свързва с друга “малка” европейска култура. Нещо повече, тя превежда нейната медитативна сдържаност и драстична чистота на трескавия език на нашето южно всекидневие".

 

За автора

Калоян Праматаров е роден през 1984 г. в гр. София. Автор на две стихосбирки: „Асфодел“ (2012) и „Casual Nobody” (2013), и мултимедийния поетичен пърформанс „Слънцестоения над Черната река“. Сценарист на анимационния филм „Постиндъстриал“ (реж. Борис Праматаров), част от проекта на Компот колектив за визуална поезия „Стих и щрих“, и на документалния късометражен филм „В страната на Няма“ (реж. Димитър Овчаров), реализиран със съдействието на „Омега Филмс“. Превежда от френски език хуманитаристика („Книга за героите на келти и гърци“ на Бернар Сержан, „Ходът на идеите“ на Франсоа Дос, "История на религиозните идеи и вярвания" на Мирче Елиаде и др.) и художествена литература („Царят със златната маска“ на Марсел Швоб, „Избрани приказки“ на Шарл Нодие, "Изкуството в изгнание" на Жорж Роденбах и др.). Носител на наградата „Елена Мутева“ на Съюза на преводачите в България (2014) и на втора награда в Националния конкурс за поезия „Константин Павлов“ (2015).

 

Информация: Издателство СОНМ, София

 


 

© Христина Мирчева