НЕ/ПОЗНАТИ от Златния фонд на Колекцията на ОББ в Национална галерия, София

14.01.2017
Снимка 1

НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЯ

ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА

представят

НЕ/ПОЗНАТИ

Златен фонд на Колекцията на ОББ

13 януари - 12 февруари 2017

Двореца, пл. "Княз Александър І"

 

Обединена българска банка представя в столицата най-ценните експонати от Златния фонд на своята колекция. Изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“ включва 38 картини и 8 графики, както и уникални пишещи и сметачни машини, стенни часовници и други предмети. Специално за изложбата е изработена тактилна карта на картината „Лодкар“ от Радомир Мандов. Чрез нея,придружена от аудио описание , ОББ дава възможност и на хора с нарушено зрение да се докоснат до вълшебството на изобразителното изкуство.

„За нас е изключително емоционален момент да видим картините изложени на това приказно място – кара ни да осъзнаем какво сме направили и какво наследство е тази колекция“, коментира Анка Костова, мениджър „ПР и спонсорство“ в ОББ.

Според Слава Иванова, директор на Националната галерия:„Златният фонд на ОББ е част от националното художествено наследство. Една от задачите на галерията е показването на непознати колекции, които обогатяват представите ни за българското изкуство.“

Изложбата в София е част от амбициозната програма на Банката експозицията „НЕ/ПОЗНАТИ“ да обиколи 13 български града – родни места на познати автори, и да покаже техни непознатитворби на съгражданите им. Пътешествието започна през септември 2016 г. в град Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Там живописните платна и графиките от Златния фонд на Колекцията бяха акцент в Нощта на галериите и музеите и бяха разгледани от над 7000 посетители за две седмици.

Колекцията на ОББ наброява 225 творби на обща стойност над 400 000 лв., които според художествените си качества са разделени в три фонда – златен, сребърен и бронзов. Близо  пет  години служители на Банката, експерти в изкуствознанието и музейната работа и реставратори обединяват своите усилия, за да опишат, заснемат и реставрират произведенията от всички клонове на финансовата институция.

Изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“ има и свой сайт, където творбите могат да бъдат разгледани: www.ubbcollection.bg.

Дългогодишна традиция на Обединена българска банка е да насърчава развитието на българската култура, битие и изкуство. От Празниците на изкуствата „Аполония“, Софийската опера и балет, НАТФИЗ, Варненско театрално лято, фестивала „Сцена на кръстопът“ до настоящата инициатива Банката не спира да търси нови начини да подкрепя и прославя културното и художественото наследство в България.

 

 

Информация: Маргарита Андреевска-Пешева , "Връзки с обществеността", Национална галерия

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics