Подбрани творби на загадъчния Милош Гавазов в галерия "L’Union de Paris", Пловдив

24.01.2017
Снимка 1

Галерия L’Union de Paris, Пловдив

представя изложбата

"Подбрани творби"

Милош Гавазов

27 януари 2017 - 27 февруари 2017

Вернисаж: 27 януари 2017 от  16.00 до 20 часа

 

Изложбата „Подбрани творби“ GAVAZOV в галерия „L’Union de Paris“ е част от дългогодишния проект на Димитър Шопов, стартирал с издаването на книгата „GAVAZOV – художникът на една история“ през 2012 г. Създадената от Димитър Шопов фигура на несъществуващия художник Милош Гавазов, забравения в България световно известен автор творил в средата на предходния век, вече повече от пет години провокира интереса на публиката. Проектът е колкото визуален, толкова и литературен като по един много интересен и съвременен начин развива връзка между двете изкуства, фундаментална за цялата история на изкуството и културата. Произведенията на GAVAZOV са изключително различни по формат и медия – обекти, рисунки, живопис. Те почти винаги са придружени от някаква абсурдна история, част от живота на измисления художник. Разказите на живота на Милош Гавазов, създаването и откриването на творбите, както и самите творби показват интерес към историята, културата и манталитета на българина, отношението му към изкуството и традицията, поднесени с лека насмешка и шега. Със създаването и развитието на GAVAZOV Димитър Шопов изследва не само рефлексията на публиката към подобен тип провокация, но също и на цялата артистична сцена.

 

Другите за него

Галерия „L’Union de Paris“ колекционира и показва творби на Милош Гавазов почти от неговото откриване и популяризирането му сред широката общественост с монографичното изследване на Свобдан Палич, публикувано през 2012 г. Научната етика задължава да се подчертае, че трудно може да се говори за изчерпателно и  достатъчно задълбочено изследване на подобен тип творчество, каквото е оставил след себе си Милош Гавазов.

Тази трудност, от една страна, се дължи на чудноватата и не съвсем типична натура на художника. Например, интересeн факт e, че Гавазов страни тенденциозно от алкохола – нещо, може да се отбележи, не съвсем типично за представителите на българската арт сцена от периода. От друга страна, твърде затрудняващо за неговите изследователи е непрекъснатото откриване на нови произведения, а заедно с това и на нови, неподозирани периоди от творчеството на автора, нови места, на които е пребивавал, нови чудновати, почти нереални истории, които само чакат да бъдат разказани.

Настоящата изложба представя произведения на автора, открити през последната година. Картините, твърде разнородни като медия, формат и смисъл, доказват нестихващия интерес на автора към локалното и към спецификата на местните традиции. Избраните произведения на Милош Гавазов са едно своего рода изследване на българския светоглед, на българския начин за разбиране на живота. Тема, вълнувала редица видни представители на българското изкуство от новата история на България – от Антон Митов и Иван Мърквичка та чак до неконвенционалистите от 90-те.

Въпреки, че за Милош Гавазов традиционно се говори в минало време, творбите му са с отчайващо съвременно звучене, а тематиката им е в епицентъра на наболели геополитически проблеми от последната една година, обявена впрочем от Дойче Веле за годината на национализмите. Поради редицата политически събития, разтърсили из основи досегашните представи за света, се събудили от сън горещи националистически чувства залегнали дълбоко в сърцата на всеки не съвсем дълбок патриот, твърдят от известната медия. За щастие, когато се говори за творбите на Гавазов, идеята за патосен национализъм, за развяване на знамена и пеене на химни са напълно чужди.Обикновено той разглежда въпроса за националната и локалната идентичност през една по-лична призма и чрез съсредоточаването върху детайли от реалността, оставили следа в будния му творчески ум. Милош Гавазов е автор с едно много изострено гражданско чувство, умеещ да поднася въпросите, които го вълнуват с тънка ирония, извън крайностите и черно-белия прочит на живота. Вероятно и поради тази причина неизменно обича родната България, въпреки дългите пътешествия до други кътчета на света, включително и Африка.

Дарина Бойкина

 

Накратко за автора

Димитър Шопов е роден през 1980 г. в Кърджали. В момента живее и работи в Пловдив. Завършва своето образование Национална художествена академия през 2007 г. с магистърска степен в специалност Сценография.

През 2011 г. печели наградата „Южна пролет“ за проекта „GAVAZOV – художникът на една история“. През 2016 г. печели наградата BAZA с инсталацията „Защо сме тук?“.

Галерия „L’Union de Paris“ представя за четвърти път негова самостоятелна изложба.

 

Информация: Павлина Маринова, Галерия "L’Union de Paris", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics