ЛИНИЯ: КРАТКОТО ИМЕ НА ПРОСТРАНСТВОТО в СГХГ

02.02.2017
Снимка 1

Софийска градска художествена галерия

представя

ЛИНИЯ: КРАТКОТО ИМЕ НА ПРОСТРАНСТВОТО

7 февруари – 5 март 2017

Откриване: 7 февруари, вторник, 18:00 ч.

Куратор: Светла Георгиева

 

Линията (наред с колорита, светлосянката, обема и т.н.) е  основен изобразителен елемент, при това най-често основополагащ и предшестващ по отношение на останалите. Маркирайки началния импулс на идеята, осъществявайки спонтанната връзка между съзнаване и изобразяване, тя в редица случаи остава главен, а понякога и единствен носител на емоционалния заряд на творбата.

Лека, изящна и безплътна, или твърда, агресивна и материална, линията има свойството да съдържа повече от собствената си видимост, да разказва повече от показаното, да загатва обем, присъствие, движение и развитие. По този начин в условността на двуизмерното изображение тя изгражда пространство и генерира емоция.

Линията е присъща като елемент на рисунката, ескиза или етюда, но редица автори използват нейната изразителност и в изграждането на произведения, завършени като идея и материал – живописни, графични или пластични.

Изложбата изследва богатите изобразителни възможности на линията в широкия диапазон от беглата рисунка до прецизната конструкция, от поетичното до гротескното, от загатнатото до категоричното. Тя включва произведения на автори от различни поколения, стилове, жанрове и естетика, сред които Александър Божинов, Никола Петров, Пенчо Георгиев, Иван Милев, Давид Перец, Румен Скорчев, Светлин Русев, Маргарит Цанев-Марго, Александър Денков, Магда Абазова, Греди Асса, Любен Диманов, Димитър Казаков-Нерон, Петър Дочев, Лика Янко, Снежана Симеонова, Павел Койчев и редица други.  

Експозицията дава възможност на зрителите да се запознаят както със знакови, така и с непознати произведения на живописта, графиката и скулптурата от колекцията на СГХГ.

 

На изображенията картини от художниците Иван Ненов, Сирак Скитник, Румен Скорчев и Атанас Пацев

 

 

Информация: Петър Димов, СГХГ

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics