"ЕксЛибрис Презареждане 2" в галерия "Ларго", Варна

02.02.2017
Снимка 1

 

Арт галерия "Ларго" представя

"Екслибрис Презареждане 2"

сборна изложба графика със специалното участие

на Румен Нечев

03 февруари 2017 - 20 март 2017

 

В първата за 2017 година изложба Арт Галерия Ларго ще представи на вниманието на ценителите една прекрасна колекция графики на художници от цял свят, участници в организирания от галерията през 2016 година Международен Екслибрис Конкурс Варна. Във второто му издание творби за участие изпратиха 319 художници от 46 държави, от които за изложбата и каталога бяха селектирани 138 автори от 36 страни. Ограничено от пространството на галерията, журито избра за представителната експозиция по една творба от всеки селектиран автор, въпреки че по-голямата част от тях бяха изпратили по няколко нови, създадени в последните две години, екслибриса. Отчитайки големия интерес към конкурса, галерия „Ларго“ отново организира сборна изложба „Екслибрис Презареждане 2“, като продължава традицията да показва невключени в конкурсната изложба графики.

Изключителни екслибриси, изпълнени в различни графични техники – офорт, литография, мецотинто, акватинта, полимерна гравюра, линогравюра, дървогравюра и доста други, по-рядко използвани техники, ще бъдат експонирани на вниманието на варненци за почти два месеца. Освен майсторското преге на Мая Чолакова и Людмил Методиев, ще видим още две работи на младия, но невероятно талантлив варненски автор Петър Чиновски. С радост показваме нови екслибриси на Алперен Гюлду и Шукрю Ертюрк от Турция, на Владислав Квартални и Александър Улибин от Беларус, на Кристина Гладис Муньос и Маурицио Шварцман от Аржентина. Ценителите ще видят графики на украинците Руслан Агирба и Уляна Турченко, на авторитеот Чешката Република Рената Реа Симликова, Гюнтер Хубер, Яна Вакова и още над 20 творци от цял свят.

По покана на галерията специално участие в изложбата ще вземе именитият пловдивски художник Румен Нечев. Той ще се представи с няколко малки графики, изпълнени с познатата на варненските ценители смесена техника. За автора доц. д-р Галина Лардева казва Румен Нечев е от поколението художници, които осъвремениха и обогатиха традиционното схващане за българската графика, преминавайки границите на черно-бялата схема и превръщайки графичния лист в уникално произведение на изкуството.”

 

Накратко за Румен Нечев

Румен Нечев е роден през 1959 г. в град Смолян. През 1978 завършва Художествената гимназия в Казанлък, а през 1986 година се дипломира във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, със специалност „Графика“, в класа на проф. Христо Цацинов.

Член е на СБХ, както и на Дружествата на пазарджишките и на пловдивските художници.

Румен Нечев има над 30 самостоятелни изложби в България и в чужбина, както и участия в редица международни проекти, биеналета (Истанбул, Пекин, Сапоро, Сент Никлас, Варна и др.) и триеналета на графиката (Банкок, Канагава, Белград, София и др.).

Носител е на повече от 20 различни престижни награди за творчеството си, някои от които са Втора награда и сребърен плакет на шестото Международно биенале на графиката, Варна (1991), Първа награда на Биеналето на малките форми, Плевен (2002), Първа награда за графика на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, Габрово (2003), Награда на фондация „Св. Св. Кирил и Методий” в ХІІ Международно биенале на графиката, Варна (2003), Награда за графика в Биенале „Приятели на морето”, Бургас (2012), Почетна награда за графика на Международен симпозиум „Оскар Кокошка”, Австрия (2012), Награда „Пловдив” за изобразително изкуство (2013), Регионална награда „Алианц – България” за графика (2014) и други. Негови творби са собственост на НХГ - София, Градските Художествени Галерии в София, Пловдив, Бургас, Пазарджик,Колекция „Хелмут Мюлер” – Германия, Графичен кабинет „Ауербах” – Германия, Графичен кабинет при ДПХ – Пловдив, Графичен кабинет при ДБХ – Бургас, Графичен кабинет при Международно биенале на графиката – Варна, Графична колекция „Щайнер”, Батщебен, Германия, exlibris колекции (Белград, Пескара, Сент Никлъс, Анкара, Пекин), както и частни колекции в страната и чужбина.

Живее и работи в Пловдив.

Повече снимки от новата изложба можете да видите на www.largogallery.com и в сайта на Международен Екслибрис Конкурс Варна на www.exlibris-competition-varna.org. Очакваме ви на вернисажа на 03 февруари, петък, от 14:00 до 20:00 часа, когато ще представим и новото си начинание – ателие за рамки, което вече функционира в галерия „Ларго“.

 

Информация: Нели Вълчева, галерия "Ларго"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics