"Колекцията" - живопис, графика и скулптура от фонда на галерия "Аспект", Пловдив

07.02.2017
Снимка 1

 

Галерия "Аспект" представя

КОЛЕКЦИЯТА

живопис, графика и скулптура от фонда на галерията

07 февруари 2017 - 06 март 2017

 

От 07 февруари 2017 в галерия Аспект може да бъде видяна една особена изложба - галеристката Олга Петрова е подредила картини от фонда на галерията, събирани през изминалите дванадесет и повече години и даващи реална представа не само за стила на галерията, но и донякъде за личните предпочитания на собственичката. Подобен тип експозиция е със специфична насоченост и безспорно ще представлява интерес предимно за колекционери и специалисти.

Имайки предвид профила на "Аспект" като галерия за съвременно изкуство, не би следвало да очакваме да видим стари майстори. В изложбата са представени 28 живописни и графични творби, чиито автори са известни съвременни български художници и творци от близкото минало. В първите две зали на галерията фокусът е върху по-стари творби и тук се открояват имената на Георги Божилов-Слона, Генко Генков, Тома Трифоновски, Илия Милков, Димитър Киров, Неделчо Нанев, Иван Кънев. Любопитни акценти са много ранна рисунка на Недко Итинов, естетска геометрична композиция на Димитър Буюклийски-Мичи, графика на твърде рано напусналия ни Недко Христов. Качествено присъствие демонстрират и платната на утвърдените съвременни автори, като Аршак Нерсисян, Сули Сеферови Иван Костолов. В третата зала галеристката представя свои любими творби, дело на художници, с които работи от години, и които донякъде оформят физиономията на галерията. Интересното тук е, че повечето картини са от първите им изложби в "Аспект", преди десет и повече години, и дават база за любопитни съпоставки. Със свои ранни картини присъстват Владо Чукич, Иван Христов-Грога, Христо Николов, Хикмет Четинкая, Ганчо Карабаджаков. В същото време място са намерили и по две живописни платна на Живко Мутафчиев и Тата Тарасова – автори, на които галеристката тепърва ще залага.

Изложбата вече е наредена и приема посетители, официално откриване не е планирано, а изхождайки от спецификата на експозицията, галеристката по-скоро разчита на лични покани и индивидуални посещения. В рамките на един месец всеки е добре дошъл да се запознае с част от историята на галерия Аспект и да се потопи в света на стойностните творби на някои от най-големите имена на българското изобразително изкуство.

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Христина Мирчева