В АТЕЛИЕТО НА ВАРНЕНСКИЯ ХУДОЖНИК ВЕСЕЛИН ЧАКЪРОВ

29.04.2013
Снимка 1
Майсторските комикси за хан Аспарух и Румена войвода не отминаха незабелязано и в Пловдив. Пловдивските ценители чуха за автора им –  художника Веско Чакъров, от изложбата "Ретроспекция на модерния комикс", която се откри на 24 септември 2012 в Арт салона на радио Варна с още шестима комикс артисти  - Асен Кожухаров, Владимир Димитров, Виктор Кълвачев, Светлин Велинов, Александър Стефанов, Александър Въчков - автори на региона от 80-те години до сега.
 

Организирането на изложба – среща на пловдивските зрители с Веско Чакъров е интересна страница. Пловдивчани ще могат нагледно да се насладят на богатото въображение на художника, макар предстоящата изложба да не е с широк състав, а предимно живопис.

Творчеството на Веско Чакъров може да се раздели на два периода. В първия художника опитва силите си в най-различни жанрове и предимно комиксите, във втория се проявява като пейзажист с академично обучение. Разбираемо е, че след наситените с движения динамични и исторически комикс композиции, художникът ще търси спокойни точки в пейзажи с проблясък на надежда. Сполучлива антитеза!

 
Веселин Чакъров е завършил живопис, но има силни изяви в областта на графиката: участия в Международното биенале на малкия формат – през 2000 г. в Канада и през 2001 и 2003 – във Варна; в Международното биенале на хумора и сатирата в Габрово.

През 2007/8 година участва в комикс поредиците на издателство EECComics „Царете на България” и „Българските войводи” с пет книжки – над 120 страници молив и туш.

През 2010 година е едно от имената в международната изложба на екслибриса в Истанбул, Турция, а по-късно и на Осмия комикс фестивал в Белград, Сърбия.

През пролетта на 2012 година рисува илюстрации към поредицата „Бележити българи”, изд. „Илюстрована библиотека”, съвместно с в-к „24 часа”.

От строгата, дисциплинирана рисунка на комикса, през изящните акварели с морски сюжети или слънчеви градини, водопади и реки до платната с мистични образи и пейзажи, Веселин Чакъров изненадва с широкия диапазон на творчески умения.


 

ВИЗИТНА КАРТИЧКА
 

Веселин Чакъров е роден във Варна на 14.09.1972 година

Завършва Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”-факултет "Изобразителни изкуства",специалност живопис при проф. Александър Терзиев.
 
ДРУГИ ИЗЯВИ:
 
*1993 – изложба-живопис и рисунки, градска библиотека "Пенчо Славейков", Варна
 
*март1999 - изложба графика-малък формат, галерия "Буларт", Варна
 
*септември 1999г. - изложба живопис, галерия "Артея", Варна, България.
 
*2002 -   изложба живопис,  галерия”Артея”, Варна
 
*юни 2003  -  изложба живопис – град Каварна
 
*юни 2003  – участие в Международна изложба графика малък формат – галерия Леседра, София
 
*март 2006г.- изложба живопис - ГХГ”Борис Георгиев”, Варна
 
*Април 2010г.-изложба живопис”Големият бряг”(морски пейзажи), галерия "От-то", Варна
 
*май 2010-изложба живопис”6 Варненски художници” -ГХГ”Борис Георгиев”, Варна
 
*май2011г.-участие в изложбата”Лични Морско-образователни документи(1881-1946г.):
портрети на: контраадмирал Иван Вариклечков, на инж.механик П.Машнин-първи началник на ВВМУ ”Н.Й.Вапцаров”, на А.Надейн-пети началник на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров", галерия "От-То", Варна
 
*май 2011г-участие в 16-тото Международно биенале на графиката, Варна
 

 

Предстои изложба на Веселин Чакъров в галерия "Жорж Папазов",  на която ще бъдат експонирани 22 творби - акварел и масло, на варненския художник пред пловдивската публика. Очакваме с радост събитието!

 

текст: Ина Мирчева


 

Албум с избрани творби на Веселин Чакъров може да разгледате в рубриката "Комикси" тук